Ik heb een heel bijzonder gerecht voor jullie om te maken met de Kerstdagen. Deze feestelijke Aziatische eendenborst met zoete aardappel is weer eens iets heel anders om te serveren op een speciaal etentje. Het is even een klusje, maar dan serveer je wel iets bijzonders. En het goede nieuws is dat je het meeste van tevoren kunt bereiden, zodat je op de avond zelf er niet zoveel werk meer aan hebt. Dat wil je toch?

 

Eendenborst

 

Koop eendenborst bij een poelier of bestel het online. Je kunt kiezen uit wilde of tamme eend. De wilde eend is sterker van smaak, daar moet je echt van houden. Het voordeel van de tamme eend is dat deze het hele jaar door verkrijgbaar is en een minder uitgesproken smaak heeft. Ik heb een Barbarie eendenborst gekocht. Een mals stukje eendenborstfilet met smakelijk vlees. De eendenborstfilet was zo groot dat ik één filet gebruikt heb voor twee personen.

 

Eendenborstfilets kan je op twee manieren bereiden:

 

Ten eerste in de pan. Haal voordat je het vlees gaat bakken ongeveer een half uur van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Kerf het vet kruislings in. Niet te diep, dus niet tot het vlees insnijden. Bestrooi het vlees dan met peper en zout.
Zet dan een koekenpan op middelhoog vuur en leg de eendenborst met de velkant naar beneden in de pan. Bak het op deze kant in ongeveer 7-10 minuten. Draai de filet dan om en bak de andere kant in een paar minuten.
Haal het vlees dan uit de pan en laat het 5-10 minuten rusten voordat je de filets in dunne plakken snijdt.

 

In de oven: Verwarm hiervoor de oven op 180˚C. Bak de filet(s) dan rondom goudbruin aan in de pan, leg ze in een ovenschaal en zet dit in de oven. Gaar de eendenborst in ongeveer 5-10 minuten in de oven (afhankelijk van de dikte van de filets). Haal het vlees eruit en laat dit ook rusten voordat je het in plakken snijdt.

 

Eendenborst wordt medium rare tot rosé gegeten. Als je daar niet van houdt, dan moet je geen eendenborst eten. Eendenborst is namelijk echt niet lekker als je het helemaal door-bakt. Om zeker te zijn of de eend de juiste gaarheid heeft, kan je het beste een vleesthermometer gebruiken. De ideale kerntemperatuur voor een eendenborstfilet is tussen de 50˚C voor medium rare en 55˚C voor rosé.

 

Extra nodig: vleesthermometer 

 

Tips:

 

De chili knoflooksaus, mirin rijstwijn, 5-spices en sojasaus heb ik online besteld. Deze authentiek Aziatische producten bestel ik bij Asian Food Lovers.

 

Ben jij ook zo gek op eendenborst? Dan heb ik nog een paar heerlijke recepten voor je, zoals deze Eendenborst met kersensaus of Tagliata van eendenborst. Een nog meer, zoek ze maar eens op.

 

Recept Aziatische eendenborst met zoete aardappel: