Gebakken havermout oftewel baked oatmeal met bramenjam is een heerlijk en vullend ontbijt. Ik ben gek op havermout zowel warm als koud. Overnight oats is zo’n makkelijk koud ontbijtje wat je ’s avonds klaarmaakt en in de koelkast zet en dan staat de volgende dag jouw ontbijtje klaar. Nu heb ik helemaal de baked oatmeal ontdekt. Een lekker warm en stevig ontbijt, wat je eventueel ook de dag ervoor klaar kunt maken en dan de volgende morgen even opwarmt in de magnetron. Of je maakt het in het weekend en geniet er met z’n allen van als het warm uit de oven komt.

 

Havervlokken

 

Niet alleen heel erg gezond, maar ook nog eens een goedkoop product. Onder de duurdere soorten havervlokken of havermout, staan de pakken havervlokken in de schappen in de supermarkt. Voor 50 cent heb je 500 gram en hier kan je heel veel lekkere gerechtjes van maken. Zoals bijvoorbeeld warme havermoutpap. Hiervoor breng je 250 ml melk aan de kook in een pannetje en voeg je al roerend de havervlokken toe. Laat dit een minuutje doorkoken en je hebt een lekker en vullend ontbijt. Hier kan je nog diverse soorten fruit, noten of zaden aan toevoegen.
Of de genoemde overnight oats, hiervan kan je diverse recepten vinden op de site. Zoals deze heerlijke Pêche Melba overnight oats. Maak het ’s avonds klaar en je kunt ’s morgens genieten van jouw ontbijt. Je maakt een overnight oats met melk en/of yoghurt, havervlokken en wat specerijen voor extra smaak, fruit, noten, zaden, proteine of een ander zoetmiddel.

 

Havermout is gezond omdat het ontzettend vezelrijk is. De vezels in havervlokken voorkomt dat je pieken krijgt in je bloedsuikerspiegel. Hierdoor blijf je langer verzadigd waardoor je geen behoefte hebt om te gaan snaaien. Deze oplosbare vezels zijn goed voor onze
darmbacteriën, die beschermen de darmwand en kunnen daardoor chronische ontstekingen remmen. Allemaal goede redenen om havervlokken in jouw ontbijt te verwerken.
En daarnaast kan je er ook nog heerlijke Havermout proteïnerepen, Flapjacks, Havermout, banaan en pindakaascake en/of Havermout pancakes van maken.

 

Tips:

 

Extra nodig: ovenschaal van 20 cm

Ik heb dit jaar zoveel bramen in de tuin en heb daarvan heel veel potten jam gemaakt, die ik nu ook weer in deze baked oatmeal heb verwerkt. Het recept voor de bramenjam met chiazaadjes* vind je hier.

 

 

Recept Baked oatmeal met bramenjam: