Ik heb een heel bijzonder broodje voor jullie, namelijk deze balkenbrij burger met atjar.
Zoals jullie misschien wel weten ben ik dol op de Indonesische keuken. Dit komt door onze vader, die regelmatig een Indische rijsttafel voor het hele gezin plus aanhang maakte. Je vindt daarom ook diverse Indonesische recepten van hem op de site. Zoals ook die lekkere zelfgemaakte atjar die ik gemaakt had. En toen ik bij de slager op de markt kwam en daar balkenbrij zag liggen, had ik dit al in mijn hoofd gecombineerd met de atjar. Thuis heb ik de balkenbrij in plakken gesneden en lekkere krokant gebakken in de pan, op een broodje gedaan en afgetopt met de atjar. Dit is een hele goede combinatie kan ik jullie vertellen.

 

Balkenbrij

 

Velen van jullie kennen dit waarschijnlijk niet. Balkenbrij is namelijk een heel oud gerecht wat mijn opa en oma vroeger op de boerderij maakten. Het is dus jeugdsentiment voor mij.
Dit werd in het najaar en winter gemaakt van slachtafval wat werd gekookt in een bouillon met boekweitmeel en rommelkruid. Die rommelkruid geeft de specifieke en iets zoete smaak aan de balkenbrij. Dit klinkt misschien niet erg aantrekkelijk, maar ik vind het wel lekker.
Als je weet waar bijvoorbeeld frikandellen van gemaakt worden (ook vleesafval) dan zou je het misschien ook niet meer lusten, maar toch vinden we dit ook lekker.
Balkenbrij is in ieder geval een mooie manier van restverwerking.

 

Rommelkruid

 

Het kruidenmengsel wat in de balkenbrij wordt gebruikt en het zijn specifieke smaak geeft het rommelkruid. In rommelkruid zit o.a. venkelzaad, anijszaad, piment, kruidnagel, zoethout, peper, nootmuskaat, gemberpoeder en kaneelpoeder.

 

Atjar*

 

Het zoetzure van de atjar ging dus heel goed samen met het iets zoetige van de balkenbrij. Erbij heb ik nog een lekkere pittig mayonaise gemaakt met Sriracha erin. Al met al een heerlijk broodje met lekker veel smaak.
Het recept voor de zelfgemaakte en simpel te maken atjar, vind je hier.

 

Tips:

 

Probeer ook eens deze heerlijke Balkenbrij beignets.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Balkenbrij burger met atjar: