Met deze knapperige beignets, zal je iedereen die beweert balkenbrij niet lekker te vinden verrassen. Het zijn verrassend luchtige beignets, waarbij de smaak van de balkenbrij nog net te proeven is. Manlief die niet wist wat hij at, vond het heerlijk. Hij is namelijk niet zo’n liefhebber van balkenbrij, dus als ik hem niet vertel dat het erin zit eet hij het met smaak op. Achteraf wil hij wel weten wat hij gegeten heeft, je moet zijn gezicht dan zien als ik het hem vertel. Hij kan het niet geloven (haha). Ik zou zeggen probeer het eens, het is een hele bijzondere manier om balkenbrij te serveren.

 

Balkenbrij

 

Mijn oma maakte vroeger zelf balkenbrij, vandaar dat ik dit ken. Het is een typisch streekproduct, niet overal in Nederland werd het gemaakt of gegeten. Het werd gemaakt en gegeten na de slacht. Het slachtafval van het varken zoals kop, ribbetjes, spek en lever, werd in een bouillon gekookt samen met boekweitmeel en rommelkruid. Dit klinkt misschien niet zo lekker, maar hé we eten ook frikandellen en die worden ook van slachtafval gemaakt.
Dit kruid (bestaande uit o.a. nootmuskaat, piment, kruidnagel, folie en anijs) geeft de balkenbrij zijn typische smaak.

 

Balkenbrij wordt in blokken verkocht, je kunt het in plakken snijden en krokant bakken in een koekenpan in een klont roomboter en dan op een boterham eten. Het smaakt een beetje naar boerenleverworst, dus als je dit lekker vindt, dan lust je ook balkenbrij.

Balkenbrij vind je bij de slager, sommige supermarkten verkopen het ook. Het is net zoals zure zult en hoofdkaas een ‘vergeten’ vleesproduct.

 

Oma’s recepten

 

Balkenbrij brings back sweet memories. Die oma van mij was er vroeger maar druk mee op de boerderij. Daarnaast hadden ze nog een mega grote moestuin, waar ze ook het hele jaar druk mee was. Zo maakte ze zelf van snijbonen zoute boontjes, waarvan ze weer een stamppot maakte. Dit recept van Stamppot zoute boontjes en raapstelen met rundersaucijs is hierop gebaseerd.

 

 

Recept Balkenbrij beignets: