Je kent het misschien wel …. de Engelse klassieker Banoffee pie. Het is een taart gemaakt van bananen, slagroom en karamel (meestal gemaakt van ingekookte gecondenseerde melk) met een bodem van verkruimelde koekjes en boter. Vaak ook geserveerd met chocolade of koffie erin. Het woord banoffee is de combinatie van banana en toffee. Deze Banoffee in een glas is een makkelijke versie op de Engelse taart, een soort mini trifle.

 

Maak kleine glaasjes van dit toetje, want het is ontzettend machtig (maar wel erg lekker)!
Een klassieke Banoffee maar dan in triflevorm, met deze schattige kleine Banoffee glaasjes met laagjes slagroom, zelfgemaakte dulce de leche, gesneden bananen en koekkruimels.

Banoffee in een glas

 

Wat is Banoffee Pie?

 

Een klassiek Brits dessert met een koekjeskorst, een karamel- of dulce de leche-vulling, plakjes bananen en een toplaag van slagroom. Hoe kun je met zo’n combinatie de fout ingaan?
Deze Banoffee glaasjes spelen de smaken van een Banoffee Pie door ze in lagen in kleine individuele glazen te maken. Je krijgt alle lekkere smaken, maar dan in dubbele lagen!
Ze zien er visueel mooi uit en zijn gemakkelijk te serveren als individueel dessert op feestjes.
Banoffee is over het algemeen een heel gemakkelijk dessert om te maken. Maar ik denk dat deze versie nog veel minder tijd kost.

 

Ingrediënten

 

Koekjeskruimels: Traditioneel worden digestive oftewel Maria biscuits gebruikt. Ze hebben een neutrale niet te zoete smaak.
Om de koekjes tot kruimels te vermalen, kun je een keukenmachine gebruiken, of ze in een diepvrieszak doen en er met een deegroller op slaan.

Karamel, je kunt dulce de leche of gezouten karamel gebruiken.

Slagroom en een beetje suiker om een licht gezoete slagroom te maken.

Bananen in plakjes (eventueel met een beetje citroensap om te voorkomen dat de bananen bruin worden)

Pure chocolade geraspt of cacaopoeder om eroverheen te bestrooien.

 

Tips:

 

Pas de dikte van de lagen aan naar jouw smaak. Als je een zoetekauw bent, wees dan genereuzer met de karamel. Als je van bananen houdt, snijd ze dan in dikkere plakjes!

Vervang de biscuits door speculooskoekjes of een ander (niet te zoet) koekje wat jij lekker vindt.

Dit toetje kan maximaal 5 dagen afgedekt in de koelkast worden bewaard.

Probeer ook eens deze Banoffee Pie croissant, Banoffee coffee of Banoffee pie granola.

Zelf Dulce de Leche* maken? Hier lees je hoe dat moet.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Banoffee in een glas: