Wat doe je met appels en de appel/peersap die in een maandelijkse groentebox zit? Je maakt er een heerlijke Bircher muesli van.
Elke ochtend ontbijten wij met iets anders. De ene keer is het overnight oats, een chiapudding, een smoothie of kwark met vers fruit en wat zelfgemaakte granola. Vandaag aten wij een heerlijke Bircher muesli, wat ik de avond ervoor al klaar gemaakt had. Wij zijn gek op havermout en deze havermout met appel, noten en gedroogd fruit is een goede start van de dag.

 

Bircher muesli

 

De Bircher muesli is rond 1900 ontwikkeld door de Zwitserse arts en voedingsdeskundige Maximilian Bircher Benner. Het is een havermoutpap op basis van havervlokken, granen, noten, zaden en vers en/of gedroogd fruit. Deze mix werd geweekt in water, melk of yoghurt zodat er een pap ontstond. Hij gaf dit aan zijn patiënten en ontdekte dat ze het hierop goed deden. Het is een simpel maar voedzaam gerecht wat nu wereldwijd als ontbijt gegeten wordt.

 

Het recept van Bircher Benner bestond uit de volgende ingrediënten:

 

Een grote appel per persoon, de hele appel werd gebruikt inclusief schil en klokhuis. Een eetlepel noten, dit kunnen walnoten, amandelen of hazelnoten zijn.
Havervlokken (rolled oats) wat wordt geweekt in water.
Citroensap en daarbij een melkproduct zoals melk, room, gecondenseerde melk of yoghurt.
Door alles met elkaar te mengen ontstond de beroemde Bircher muesli.
Je kunt deze muesli maken zoals je zelf wilt, maar de basis is ongeveer 80% granen, 10% noten en zaden, 10% gedroogd fruit en 1 appel. Zo simpel maak je dus een verantwoord en lekker ontbijt.

 

In plaats van water, heb ik de haver dus geweekt in die heerlijke appel/peersap. Dit geeft de muesli nog meer smaak.
Je kunt allerlei soorten gedroogd fruit erdoor mengen zoals rozijnen, abrikozen, cranberries of zoals ik gedaan heb gedroogde kersen.
Het citroensap is om te voorkomen dat de geraspte appel bruin wordt. Alhoewel ik denk dat dit wel zal meevallen als je alles met elkaar mengt.
Ik heb voor extra eiwitten een dot Griekse yoghurt erop geserveerd en wat proteïnepoeder (vanille) door de muesli gemengd. Dit hoeft natuurlijk niet.

 

 

Recept Bircher muesli: