Ik weet nog zo goed dat ik jaren geleden in Amerika voor het eerst een blooming onion at in een Outback Steakhouse. Zo hé, dat was lekker! Ik had me toen al voorgenomen om dit thuis te maken. Na een paar mislukte pogingen, heb ik de ui nu maar in parten gesneden en deze gefrituurd. Het resultaat is een te lekkere blooming onion met dip geworden. Je kunt het gefrituurde uienringen 2.0 noemen.

 

Blooming onion

 

Een blooming onion is een snack gemaakt van een ui in een bloemvorm. Die bloemvorm ontstaat doordat ze een grote ui net niet helemaal insnijden en tijdens het frituren gaat deze openstaan als een bloem. Het is een verslavend lekkere snack die je serveert met een speciale blooming onion dip. Die dip bij Outback Steakhouse was behoorlijk pittig, net zoals de ui ook trouwens. Ze serveren de blooming onion met dip als appetizer (voorgerecht), maar het is natuurlijk ook heerlijk als borrelhapje.
Je krijgt de ui geserveerd met een dip die ze midden in de gefrituurde ui plaatsen. Je trekt een ‘blaadje’ ui eruit en dipt deze in de saus.

 

Maken

 

Ik heb het al eens eerder gemaakt en had daarvoor toen speciaal hele grote uien bij mijn groenteboer besteld en ben deze gaan insnijden. Toen een beetje uit elkaar getrokken, maar daar ging het al fout. Ik trok de boel kapot! Daarnaast heb je een hele grote (frituur)pan met veel olie nodig om deze grote ui in z’n geheel te frituren. Het was geen succes en heb het een lange tijd niet meer gemaakt.

 

Totdat ik de ui in stukken sneed, bedekte met de bloem en daarna frituurde. Tada, dit is de makkelijke manier om toch te genieten van deze snack. En het voordeel is, dat je niet zoveel olie nodig hebt, je kunt de parten frituren in een laagje olie in bijvoorbeeld een wok.
Het resultaat is dezelfde lekkere krokante ui, die je heel makkelijk als snack serveert voor meerdere personen.

 

Dip*

 

De dip van Outback Steakhouse was lekker pittig. Ik heb om het recept gevraagd en dit is wat de ingrediënten zijn: mayonaise, ketchup, mierikswortel, paprikapoeder, cayennepeper, knoflookpoeder, oregano, peper en zout.
Maar ik had nog een bekertje salsa patatas bravas in huis, dit is een soort pittige aioli. Nou die smaakte prima bij de uien kan ik jullie verklappen.
Je kunt ook zelf een lekkere aioli (eventueel met gerookte paprikapoeder), een pittige fetadip, guacamole of een pesto erbij maken.

Blooming onion met dip

 

Recept Blooming onion met dip: