Bubble and squeak is een traditioneel Engels gerecht gemaakt om de kliekjes van zondag te verwerken. De ingrediënten bestaan ongeveer voor de helft uit aardappel(puree), aangevuld met restjes gekookte groenten. De fijngesneden groenten worden in een koekenpan als een stamppotje gebakken tot een soort koek. Zo aan het eind van onze vegetarische maand heb ik nogal wat restjes groenten over, die heel erg geschikt zijn voor dit recept.
Dus als je een paar kleine porties gekookte of ongekookte groenten in de koelkast hebt liggen, maar er dan een heerlijke bubble and squeak van. Vooral de wintergroenten doen het goed in dit gerecht.

 

Bubble and squeak

 

Bubble and squeak is een eigenzinnige naam voor een gerecht dat voornamelijk bestaat uit gebakken restjes groenten, meestal van de sunday roast. Hierdoor is het populair voor de lunch of het diner op maandag. Het is ook een populair Brits voorgerecht .
In Ierland wordt colcannon gemaakt van aardappelpuree, kool of boerenkool en ui, en het lijkt erg op borrelen en piepen, net als rumbledethumps in Schotland.

 

Traditioneel wordt bubble and squeak op maandag gegeten als lunch of diner, soms met een gebakken ei erop. En eventueel een beetje spek of overgebleven vlees van de dag ervoor. Het is ook een lekker bijgerecht voor bij vlees of gevogelte. Er zijn geen vaste regels voor dit recept, behalve voor aardappelpuree, dit is de ‘lijm’ die het gerecht bij elkaar houdt. Gebruik het als een manier om alles wat je nog over hebt van het avondeten op te maken en om te toveren in iets heerlijks.

 

Dit recept was een gemakkelijke bereiding met overgebleven aardappelen, wortelen, pastinaak, spruitjes en boerenkool, en de smaak was uitstekend. Ik heb selderijstengels aan het mengsel toegevoegd, maar er kunnen ook andere overgebleven groenten worden gebruikt. Of het kan ook worden gemaakt met alleen aardappelen en kool. Het was heerlijk en een geweldige manier om restjes te gebruiken.

Tip:

 

Voor wat extra smaak en pit heb ik er wat gremolata over gedaan. Ben je benieuwd naar het recept van gremolata, dan kan je dat hier vinden.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Bubble and squeak: