Manlief is gek op Caesar salade en daarom maak ik het regelmatig. Elke keer weer net even anders en deze keer heb ik een Caesar salade met gegrilde zalm gemaakt, want hij is ook gek op zalm. Twee van zijn favorieten gecombineerd in een gerecht.

Caesar salade

 

Caesar salade is afkomstig van chef Caesar Cardini die een salade in elkaar flanste van ingrediënten die nog voorradig waren. Toen men voor deze salade terugkwam, had hij een befaamd gerecht te pakken en noemde het Caesar salad. Oftewel de salade van Caesar. De salade is ontzettend populair in Amerika en staat bijna op elke menukaart in de restaurants. De salade wordt gemaakt van romaine sla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas en een gekookt ei.
Natuurlijk kan je er nog allerlei ingrediënten aan toevoegen zoals kip, spekjes, tomaten, feta of zalm zoals ik nu gedaan heb.

 

Dressing

 

De karakteristieke smaak van de Caesar komt van de dressing. De originele dressing voor deze salade is gemaakt van eidooier, Dijonmosterd, Parmezaanse kaas, ansjovis, knoflook, citroen, Worcestershiresaus, olie en lekker veel peper uit de molen. Deze dressing is echt een smaakbommetje. De dressing is natuurlijk ook lekker op andere salades of bij rauwkost.
Je kunt de dressing ook maken met als basis Griekse yoghurt. Deze heeft wat minder calorieën dan de originele saus.

 

Zalm

 

Als je zelf thuis vis wilt bakken dan is zalm een goede keuze. Deze vette vis is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens supergezond. Het is een geweldige Omega-3 bron, daarnaast is zalm rijk aan heel veel verschillende vitamines B, selenium, kalium en eiwitten. Goede reden om regelmatig een lekker stukje zalm te eten.
Let wel bij het kopen van de zalm dat het een ASC of MSC Keurmerk heeft.
Het ASC-keurmerk staat voor verantwoord gekweekte vis en het MSC-keurmerk staat voor duurzaam gevangen vis.

 

Ik koop meestal zalmfilet met huid, dat vind ik wat makkelijker om te bakken. Je bakt het namelijk eerst een tijdje op de huid, hierdoor kan je precies zien aan de zijkant van de vis hoe ver gaar deze is. Op het laatst draai je de vis voorzichtig om en bakt de andere kant nog even. Het lekkerst vind ik is als de vis nog een klein beetje glazig is vanbinnen. Bak de vis vooral niet te ver door, dan wordt de zalm droog.

 

Tip:

 

Ik heb er ook nog wat groene aspergetips bij geserveerd.

 

 

Recept Caesar salade met gegrilde zalm: