Wij waren samen een paar dagen naar Terschelling geweest om lekker uit te waaien. Behalve dat we heerlijk zijn uitgerust, hebben we heel goed gegeten daar en hebben we ook nog een culinaire tour over het eiland gedaan. Bij een gepassioneerde whisky en rum bottelaar hebben we diverse whisky’s en rum geproefd en een paar flessen meegenomen. De fles Honingrum was snel op, heerlijk om zo te drinken maar ook zalig om te verwerken in cocktails. De meest sterke rum heb ik nu gebruikt in deze goddelijke Caribische rum cake. Dit recept komt met een waarschuwing vooraf: niet maken! Deze cake is namelijk verslavend lekker!

 

Rum cake

 

Ik noem de cake een Caribische rum cake omdat er een Caribische rum in verwerkt is en omdat ik denk dat de smaken ook wel een beetje Caribisch zijn. Het is een smeuïge en
boterachtige cake met een behoorlijke rum smaak die de zoetigheid van de cake in evenwicht houdt. Deze met rum doordrenkte cake, is heerlijk als dessert of bij de koffie of thee.

 

Rum

 

Omdat de rum een belangrijk ingrediënt in deze cake is, is het belangrijk om een lekkere bruine rum te gebruiken. De donkerbruine rum die ik gebruikt heb, heeft behoorlijk wat smaak en is ook behoorlijk sterk. Ik vind de rum te sterk om zo te drinken, daarom bedacht ik deze cake om de rum erin te verwerken. En dat pakte wonderwel goed uit.
Van de rum heb ik een siroop gemaakt en deze over de warme cake geschonken. Hierdoor krijgt de cake die lekkere rum smaak. De siroop waar ook sinaasappelsap en een klontje boter in verwerkt is, maakt de cake zo lekker smeuïg.

 

Maken

 

Het maken van het beslag voor de cake vergt even tijd. Zorg er ten eerste voor dat de eieren* op kamertemperatuur zijn.
De gesmolten boter moet afgekoeld zijn voordat het door het beslag gaat.
Vet de cakevorm goed in en bestuif met poedersuiker.
De eieren ga je splitsen en het eiwit en eigeel wordt apart stijfgeklopt met suiker. Dit geeft een luchtige cake.

 

Tips:

 

Rasp eerst de sinaasappel voordat je deze uitperst voor de siroop.

De cake is het lekkerst als je deze op kamertemperatuur serveert.

Je kunt de cake goed afgesloten ongeveer 5 dagen bewaren in de koelkast.

Extra nodig: een tulbandvorm

 

 

Recept Caribische rum cake: