Als je eens een heerlijk en makkelijk te bereiden warm nagerecht wilt maken, dan is deze cobbler met pruimen een aanrader. Heerlijk zacht en warm fruit met daarop een lekkere gebakken deeg laag, dit wil je proberen! Maak het met het fruit wat in het seizoen is en serveer het met een bol ijs of een dot slagroom.

 

Cobbler

 

Een cobbler is een nagerecht wat bestaat uit een ovenschaal met fruit met daarop een beslag. Het wordt in de oven gebakken en is meer een warme pudding dan een taart. Het is een nagerecht wat niet kan mislukken.
De cobbler komt oorspronkelijk uit Engeland en het recept is in het verre verleden overgewaaid naar Amerika. Het lijkt een beetje op een crumble, maar het is toch een ander gerecht.
Als de cobbler maar één soort fruit bevat, krijgt het de naam van dit fruit, zoals bijvoorbeeld een pruimen cobbler.

 

Het beslag voor de cobbler bevat meestal bloem, suiker, boter en melk. Ik heb er nog gehakte walnoten aan toegevoegd, zodat de topping nog een beetje een ‘crunch’ heeft. Je kunt er ook nog havervlokken, noten en/of specerijen doorheen mengen.

 

Fruit

 

Gebruik voor de vulling fruit wat in het seizoen is. Je kunt ook verschillende fruitsoorten door elkaar gebruiken, het hoeft dus niet per se alleen maar uit pruimen te bestaan. Maak in de herfst een lekkere appel, peer, kweepeer of verse vijgen cobbler of met een combinatie van dit fruit.
Zomers kan je aardbeien, frambozen, rode bessen, kersen, blauwe bessen, bramen, pruimen, nectarines, perziken of mango’s gebruiken.
Gebruik het liefst vers fruit, fruit wat uit de diepvries komt wordt namelijk erg nat.
Ook zacht fruit zoals aardbeien en frambozen kunnen erg nat worden, meng daar dan drie eetlepels aardappelzetmeel door.

 

Tips:

 

Ik heb een ovale ovenschaal van 27 centimeter gebruikt. Je kunt ook een gietijzeren pan gebruiken.

Lekker bij een warme cobbler is een bol vanille-ijs, maar je kunt er ook slagroom of zoals ik nu gedaan heb gecondenseerde melk erbij serveren.

 

 

Recept Cobbler met pruimen: