Deze Eendenborst met bulgur en gekleurde wortel is een feestelijk gerecht. Bereid het voor een speciaal etentje of met de feestdagen. En dan serveer je wel iets speciaals natuurlijk.

 

Eendenborst

 

Tamme eend is het hele jaar wel verkrijgbaar en is veel milder van smaak dan de wilde eend. Maar ik vind eend echt iets om in het najaar te eten of tijdens een feestelijk etentje.
Je kunt de eend ook rondom aanbakken en daarna verder garen in de oven (180˚C). Dit duurt dan ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van de grootte van de eendenborst.
Wil je zeker zijn dat de eendenborst goed gegaard is, gebruik dan een kernthermometer. Voor een medium gebakken eendenborst houd je 50-55 ˚C en voor meer doorbakken een kerntemperatuur van tussen de 60 en 65˚C. Maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar een rosé gebakken eendenborst.

En ik heb nog meer eendenborst recepten voor jullie op de site staan, wat dacht je bijvoorbeeld van deze Tagliata van eendenborst. Dit is ook zo’n feestelijk gerecht.

 

Gekleurde wortelen

 

In het najaar en winter zijn die prachtige gekleurde wortelen weer verkrijgbaar. Ik heb ze deze keer ingemaakt in zoetzuur, maar gekookt of geroosterd in de oven zijn ze ook heel erg lekker bij dit gerecht. Als je ze gaat aanmaken in zoetzuur, maak dan de paarse wortelen apart in. Deze geven nogal veel kleur af en dan worden alle wortellinten paars.

 

Bulgur

 

Bulgur is tegenwoordig in bijna alle supermarkten wel te koop. Het is een voorgekookte tarwekorrel (durum, is een harde tarwe) die daarna wordt gebroken tot (fijne) korrels. Bulgur zit vol met vezels en voedingsstoffen en je kunt het in veel gerechten gebruiken. Bulgur wordt veel in Turkije maar ook in het Midden-Oosten gegeten. Zo wordt tabouleh gemaakt van bulgur. Het is een goede vervanger voor rijst of couscous. Als je de fijne bulgur neemt, is deze in een paar minuten gaar.

 

 

Recept Eendenborst met bulgur en gekleurde wortel: