De tomahawk steak is een echte steak voor de liefhebber. Het is een van de mooiste steaks, het is namelijk een rib-eye met de volledige rib eraan. Ik heb nu een recept voor een gegrilde kalfs tomahawk voor jullie. Een lekker zacht stukje vlees met een heerlijke smaak.

 

Tomahawk

 

Wellicht heb jij nog nooit een tomahawk gegeten omdat je niet weet hoe je het bereiden moet. De bereiding is echt niet moeilijk, het belangrijkste is de temperatuur van het vlees. Daarvoor is een vleesthermometer echt nodig, zodat je altijd een perfect gegaard stukje vlees serveert.
De tomahawk is een rib-eye maar dan met het bot er nog aan. Deze steak heeft de meeste smaak van alle steaks. Dit komt omdat het vlees lekker dooraderd is met een beetje vet. En vet betekent altijd smaak.

 

Je kunt deze kalfs tomahawk op een paar manieren bereiden:

 

Op de barbecue, haal het vlees ruim van tevoren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dep het vlees altijd eerst droog en wrijf het in met grof zeezout en gebruik een kruidenmengsel wat jij lekker vindt. Ik zou alleen het delicate kalfsvlees niet te veel kruiden.
Grill de kalfs tomahawk op hoog vuur gedurende 6-7 minuten per kant. Tot een kern van ongeveer 54˚C. Laat vervolgens 10 minuten rusten alvorens aan te snijden.
Je kunt deze steak ook op deze manier op een grillpan grillen.

 

In de pan, gebruik hiervoor een goede koekenpan met een dikke bodem. Ook hier geldt weer dat je het vlees een uur van tevoren uit de koelkast haalt om op temperatuur te komen.
Verwarm de oven voor op 140˚C.
Verhit de pan op hoog vuur en smeer de kalfs tomahawk in met olijfolie.
Schroei het vlees aan beide kant ongeveer 1-2 minuten per kant. Zet dan de pan (als deze ovenproof is) in de oven en laat het vlees daar ongeveer 20-25 minuten garen tot een kerntemperatuur van ongeveer 54˚C. Haal de steak uit de oven en laat het nog 10 minuten rusten in aluminiumfolie voordat je het gaat snijden.

 

Kalfsvlees

 

In Nederland wordt er weinig kalfsvlees gegeten en dat is jammer. Je zult deze steak dan ook niet bij jouw slager vinden denk ik. Ik bestel dit soort mooie steaks altijd online.
Kalfsvlees is heerlijk mals vlees. Lees mijn blog Eet jij wel eens kalfsvlees maar eens.

 

Tips:

Ik heb deze steak geserveerd met een lekkere koolsalade en aardappelgratin.

Ik heb ook nog een heerlijke Varkens Tomahawk geglaceerd met miso en Runder Tomahawk uit de oven recept voor jou.

Extra nodig: grillpan en vleesthermometer

 

 

Recept Gegrilde kalfs tomahawk: