Ik had al eens hamburgers met een koffierub gemaakt en dat was zo lekker, dat ik het nu ook eens op een hele kip uitgeprobeerd heb. Deze gevlinderde kip met koffierub is lekker pittig en zoet, met een milde koffiesmaak en een krokant velletje. Een unieke smaakcombinatie die je eens proberen moet.

 

Gevlinderde kip

 

Ik heb een Gildehoen gekocht bij mijn online slager Beef&Steak. Dit is een kip van het Hubbard ras, welke uit ons eigen land komt. Deze kip mag langzamer groeien en in een normaal daglichtritme. Dit resulteert in een ouderwets lekkere en (h)eerlijke kip.

 

Het voordeel van het kopen van een hele kip is dat dit veel voordeliger is. En mocht je wat gegrild kippenvlees overhouden (denk het niet), dan kan je daar de volgende dag een lekkere salade van maken. En van de botjes en rugwervel kan je weer een heerlijke bouillon trekken. Goede reden dus om een hele kip aan te schaffen.

 

Door de kip te vlinderen*, is deze sneller gaar op de barbecue of in de oven. Het vlinderen van de kip is helemaal niet moeilijk, gebruik een gevogelteschaar hiervoor of een scherp mes. Draai de kip met de borstfilets naar beneden. Knip of snijd de kip aan beide kanten langs de rugwervel door, dit snijd je er dus uit. Draai de kip dan om en druk hem plat met een vlakke hand.

 

Om zeker te weten dat de kip gaar is, kan je het beste een vleesthermometer gebruiken. Die steek je in het dikste gedeelte van de kippenpoot. Bij 70-72˚C is de kip helemaal gaar** en het vlees nog lekker sappig.

 

Koffierub

 

Het klinkt misschien vreemd om een koffierub te maken, maar geloof mij het is superlekker.
De koffie proef je niet echt, maar het geeft de kip een extra lekkere en pittige smaak. Door de combinatie met gerookte paprikapoeder, bruine basterdsuiker en kaneel ontstaat er een pittige en zoete rub wat goed samengaat met de koffie.

 

Ik had de gerookte paprikapoeder picante gebruikt, dit werd wel erg pittig met de koffie. Als je daarvan houdt, is dat prima. Gebruik anders de dulce gerookte paprikapoeder.
Om de smaken nog meer in de kip te laten trekken, kan je deze een hele nacht met de rub laten marineren in de koelkast.

 

Tips:

 

Deze rub is ook lekker op varkens, rund en/of lamsvlees.

Serveer deze kip met lekkere gebakken aardappeltjes en een koolsalade.

 

 

Recept Gevlinderde kip met koffierub: