Momenteel zijn er volop verse vijgen te koop en omdat ze in de aanbieding waren heb ik er heel veel gekocht. Maar ja, wat ga je er dan mee doen. Ze zijn natuurlijk al heerlijk om zo te eten of in de yoghurt te serveren, maar ik wilde er toch iets speciaals mee doen. Het is deze heerlijke hartvormige plaattaart met vijgen geworden.

 

Plaattaart

 

Een plaattaart is een taart die je zonder bakvorm bakt in de oven. Hiervoor heb ik een vel bladerdeeg gebruikt, maar je kunt ook een taartdeeg hiervoor gebruiken. Ik heb de bodem blind gebakken, dus zonder vulling. Hierna gevuld met een mengsel van uitgelekte Griekse yoghurt en opgeklopte slagroom. En afgetopt met de verse vijgen.
Als je een hele luxe en decadente vulling wilt maken, vervang de uitgelekte yoghurt dan door mascarpone.

 

Hangop

 

Hangop is een dikke uitgelekte yoghurt. Je kunt het tegenwoordig in de winkel kopen, maar ik maak het altijd zelf. Doe dit meestal met Griekse yoghurt, die is al lekker dik van zichzelf en hoeft dan niet zo lang ‘uit te lekken’. Voor het laten uitlekken kan je een schone kaasdoek of theedoek gebruiken die je in een vergiet legt. Ik gebruik altijd een papieren koffiefilter die ik in een plastic filter leg. Hierin giet ik de yoghurt en na een poosje heb je heerlijke hangop en geen vieze theedoek.

Hartvormige plaattaart met vijgen

 

Vers fruit van het seizoen

 

Als de vijgen niet in het seizoen zijn, gebruik dan ander verse fruit van het seizoen. Zoals aardbeien, frambozen, bramen, mango of kiwi. Wat jij maar wilt of lekker vindt.
Natuurlijk hoef je het deeg niet in een hartvorm uit de snijden, ik vond het wel leuk om te doen. Maak deze taart als verrassing voor iemand die je lief hebt, op Valentijnsdag of op Moederdag.

Mocht je nog wat bladerdeeg en verse vijgen overhouden dan kan je ook deze heerlijke Hartige taartjes met blauwe kaas en verse vijg.

 

 

Recept Hartvormige plaattaart met vijgen: