Koop een goede kwaliteit kalkoen, hier kan je lezen waar ik de kalkoen vandaan heb.
Maar hoe bereid je een Kerst kalkoen. Het grootste probleem bij het garen van een kalkoen is dat de poten meer tijd nodig hebben dan de borst. Als je de eerst helft van de braadtijd de kalkoen met de borstkant onder in de ovenschaal legt en de kalkoen halverwege omdraait, dan blijft de kalkoen overal even sappig.

 

Haal de kalkoen op tijd (2-3 uur van te voren) uit de koelkast, zodat hij op kamertemperatuur kan komen. Dep de kalkoen droog met een keukenpapier.
Braad de kalkoen 30–50 minuten per kilo (een exemplaar van 4 kilo heeft dus 2–2,5 uur nodig). Er zijn natuurlijk veel factoren waar je rekening mee moet houden, zoals staat er nog meer in de oven, het type oven en de kalkoen zelf.
Controleer de kalkoen regelmatig en zorg dat hij niet uitdroogt door hem te bedruipen met braadvocht.

 

De KellyBronze kalkoen die ik gebruikt heb, is zo ‘vet’ dat je geen boter nodig hebt om hem te braden en de braadtijd van deze kalkoen is een stuk korter dan de ‘gewone’ kalkoen. Ook hoef je deze kalkoen niet te bedruipen.
Er wordt bij de KellyBronze kalkoen een thermometer meegeleverd, zodat je zeker bent van een goed gegaarde kalkoen.
Je kunt ook testen of de kalkoen helemaal gaar is door met een satéprikker in het dikste gedeelte van de poot te prikken. Als het sap wat hieruit komt helder is, dan is de kalkoen gaar. Als dit nog enigszins roze is, zet de kalkoen dan weer in de oven en bak deze dan nog ongeveer 15 minuten. Doe de test dan nog eens.

 

Ik heb het geheime recept van mijn moeder ontfutselt, sssst niet verder vertellen hoor!
Zij gebruikt appels in de kalkoen, appelcider in de ovenschaal en Armagnac om de jus mee af te blussen. Gebruik voor de jus wel een goede (zelfgemaakte) kippen- of gevogeltebouillon of fond.