Ik had op de markt een watermeloen radijs gekocht. Ik dacht dat die iets kleiner zou zijn, maar het was een behoorlijk grote knol. Ik heb deze radijs al verwerkt in twee heerlijke salade, maar wat zal ik er verder nog mee doen. Nou een lekkere pickle ervan maken, oftewel ingemaakte pittige radijs. Snel gemaakt en je hebt er een heel tijdje plezier van.

 

Watermeloen radijs

 

De watermeloen radijs oftewel red meat radish is een van oorsprong een Chinese radijs. Deze radijs is iets groter of in mijn geval heel veel groter dan onze Hollandse radijsjes. Aan de buitenkant lijkt het een meiraapje, maar de binnenkant is mooi fuchsia roze tot rood. Omdat het een beetje op watermeloen lijkt, hebben ze het zo genoemd. De radijs die ik gekocht had, was meer lichtroze.
De smaak is behoorlijk pittig, het smaakt meer naar rettich dan naar radijsjes. Lekker peperig, met een stevige bite en minder vochtig dan een radijsje.

 

Je kunt de radijs in dunne plakjes met een mandoline, in blokjes of julienne of met een spiralizer in dunne sliertjes snijden. Eet het rauw door een salade, of gril of stoof het net zoals raapjes. De kleur zal dan iets veranderen en de smaak zal milder worden.

 

Inmaken van groente

 

Pickles zijn ingemaakte groenten in een zoetzuur vocht met als basis azijn, zout en suiker.
In principe kan je hiervoor allerlei (rauwe) groenten gebruiken. Ik heb al eens bietjes, rode kool en rode ui ingemaakt.
Als extra smaakmakers kan je steranijs, peperkorrels, verse gember, knoflook, verse kruiden, chilivlokken, rode peper, kruidnagels, etc. gebruiken. Hoe langer het in de koelkast staat, hoe meer smaak het krijgt.
Gebruik pickles in salades, op sandwiches, in wraps, taco’s of poke bowls. Lekker bij een kaasplankje of om zo te eten.

 

Tips:

 

Azijnsoorten die geschikt zijn hiervoor: inmaakazijn, witte wijnazijn, rode wijnazijn, witte balsamico, appelciderazijn of rijstazijn.

In plaats van suiker kan je ook honing, agave of maple syrup gebruiken.

Mocht je geen watermeloen radijs kunnen vinden, gebruik dan 2 bosjes radijsjes.

Goed afgesloten blijft dit zeker drie weken goed in de koelkast.

Extra nodig: mandoline en een glazen pot met deksel van 1 liter.

 

 

Recept Ingemaakte pittige radijs: