Deze kipkarbonades met druiven en Marsalasaus is een recept van Nigella Lawson. Ik zag dat eens voorbijkomen op TV waar zij het kookte en dacht gelijk dit is iets voor hubbie. Die is namelijk gek op druiven en fruit in hartige gerechten. Nou ik kan je verklappen dat dit gerecht een hit was bij hem, wat heeft hij gesmuld.

 

Marsala

 

Marsala is een versterkte wijn (met een alcoholpercentage van 20 tot 25%) uit de omgeving Marsala op het Italiaanse eiland Sicilië. De wijn kan je een beetje vergelijken met port of sherry. Het wordt vaak gebruikt in de keuken, maar je kunt deze wijn ook erg goed drinken. Er zijn verschillende varianten, van zoet tot droog. En de wijn kan gemaakt zijn van witte of blauwe druiven.

 

De droge marsala wordt meestal gebruikt in hartige gerechten, het geeft het gerecht een nootachtige smaak mee. De zoete marsala kan je gebruiken in zoete sauzen, vooral lekker bij kip of varkensvlees.
Je kunt marsala in kleine flesjes kopen bij de slijter, maar ik heb tegenwoordig een grote fles standaard in de koelkast staan. Heb daar o.a. deze Varkenshaas met marsala en zwarte knoflook en Eendenborst met rozijnen, pijnboompitten en marsalasaus van gemaakt.

 

Druiven

 

Neem wel lekkere blauwe druiven voor dit gerecht en uiteraard zonder pitjes. Je wilt niet tijdens het eten, steeds de pitjes moeten uitspugen toch? Ik heb Sable druiven genomen, die waren ontzettend lekker en heerlijk zoet.

 

Tips:

 

Ik heb een gietijzeren bakpan die in de oven of op de barbecue kan. Dit is een ideale pan voor dit soort gerechten. Je bakt de kip aan, doet het vocht erbij en schuift dit in de oven. Pas wel op met uit de oven halen, de pan en het handvat zijn natuurlijk gloeiend heet. Als je geen pan hebt die in de oven kan, bak de kip dan aan en doe dan alles in een ovenschaal.

Bij deze kip zijn gekookte krieltjes, gestoomde broccoli en/of een stokbroodje lekker.

Het recept van de rozemarijnzout* vind je hier.

 

 

Recept Kipkarbonades met druiven en Marsalasaus: