Limburgs zuurvlees (zoervleisj) klinkt misschien niet appetijtelijk, maar is het toch wel. Het vlees is allesbehalve zuur, het is eerder zoet. Het is een typisch Limburgs stoofvlees gerecht, elke Limburger kent het en eet het.

 

Zoervleisj

 

Dit recept komt uit het Nederlands Kookboek van Laura de Grave en is het recept van het Café Sjiek, net buiten de stadspoorten van Maastricht. Al 35 jaar maken zij dit gerecht en zijn ze beroemd om dit ene Limburgse gerecht. Zoervleis of zoervleisj is ontstaan uit armoede. Voor dit gerecht werden taaiere stukken (meestal van een paard) gebruikt. Om het vlees mals te krijgen werd het lang gemarineerd in het zuur in de vorm van azijn. Het zuur zorgde ervoor dat het vlees mals werd. En het zuur wordt opgeheven door Limburgse appelstroop, bruine basterdsuiker en ontbijtkoek. De ontbijtkoek zorgt er ook voor dat de saus gebonden wordt.

 

Het is een typisch winters gerecht, welke traditiegetrouw wordt geserveerd met dikke frieten, mayonaise en appelmoes. Een bijzondere combinatie van zoet, zuur en zout.
Elke Limburger heeft waarschijnlijk zijn eigen familierecept. De verschillende soorten vlees die gebruikt kunnen worden, met of zonder ontbijtkoek, etc. Ik heb voor het recept van dit beroemde café gekozen. Het vergt wel wat tijd, houd daar rekening mee.

 

Het vlees wordt namelijk eerst 24 uur gemarineerd in azijn.
Daarna gaat het de volgende dag 9 uur in een oven (van 80˚C) om vervolgens in een pan weer opgewarmd en eventueel gebonden te worden. Het resultaat is wel supermals vlees.
Dus trek zeker twee dagen uit als je dit recept wilt volgen.
Zo niet, laat het dan een nacht marineren, haal het vlees en de uien er de volgende dag uit en bak dit in een klont boter in een pan. Voeg dan de marinade toe en laat het ongeveer 3-4 uur zachtjes pruttelen in de pan.

 

Tips:

 

In plaats van paardenvlees wordt tegenwoordig runderpoulet gebruikt. Je kunt ook riblappen of sukade gebruiken.
Serveer het gerecht met dikke frieten, zelfgemaakte appelmoes en mayonaise. Ook lekker met rode kool.
Erbij drink je een stevige rode wijn, rode port of een lekker (abdij)bier.

 

 

Recept Limburgs zuurvlees (zoervleisj):