Nederland Kookboek

Nederland Kookboek

Culinair journalist Laura de Grave heeft al het Amsterdam Kookboek op haar naam staan. In dat boek neemt ze je mee achter op haar fiets naar de leukste Amsterdamse culinaire adresjes. En nu zet Laura de Grave culinair Nederland per provincie op de kaart. Op haar elektrische motor toert ze naar allerlei boeren, leveranciers en chefs om het Nederlandse product te promoten in het Nederland Kookboek.

Nederland Kookboek

Flevoland

 

Wij mochten met Laura mee op haar ontdekkingstocht door onze mooie Flevopolder. Toer de Boer noemt ze het. Flevoland is de grootste voedselproducent van Nederland, maar helaas gaat het grootste deel naar het buitenland. Waarom eten wij geen lokale producten en hoe zijn wij de seizoenen uit het oog verloren? De lekkerste producten komen uit ons land, in het buitenland weten ze dat en eten ze dit graag.

 

Gelukkig onderscheiden sommige boeren zich door hun lokale producten te verkopen en te promoten. Boeren met een eigen winkel of die op regionale markten staan om hun heerlijke goederen aan de man te brengen. Zo ook De Warmonderhof in Dronten. Hier wordt biologisch dynamisch groente verbouwd. Een prachtig bedrijf met de meest bijzondere groenten wat kan groeien op de vruchtbare grond van de polder.

 

Ook boer Karin Perdaems van de Polderkip en Polderknoflook hebben we bezocht. Dit bedrijf is zo goed als circulair. Alles vormt een holistisch geheel. Het is de toekomst van de landbouw. De knoflook van deze boerderij is supervers en lekker, zo moet knoflook smaken. En dat weten de Fransen, die kopen namelijk al deze knoflook en wij moeten het doen met knoflook uit verweggistan.

Nederland Kookboek

We hebben met Laura de Polderbok bezocht. Want ja als we geitenkaas eten, dan moeten er kleine geitjes komen om de melkproductie op gang te laten komen. Alleen wat gebeurt er met de bokjes? Nou die zijn hartstikke lekker en gelukkig hebben diverse restaurants dit ontdekt en staan ze daar op de kaart.

 

En natuurlijk gingen we naar Urk waar Laura ging vissen op het IJsselmeer. We hebben heerlijke vis gegeten en Restaurant De Boet. Dit restaurant serveert uiteraard elke dag spartel verse vis en nog veel meer lokale producten.

Nederland Kookboek

De Provincies

 

En zo komen alle provincies aan bod. Ze begint met Limburg, misschien wel omdat haar ouders hier wonen. De Limburgse vlaai en stroop worden uiteraard genoemd. Daarnaast de grotchampignons die in de grotten van Limburg worden gekweekt. Asperges en het Livar varken mogen natuurlijk niet ontbreken. Een heerlijk recept met een combinatie van deze twee vind je in het boek. En natuurlijk het recept van Zoervleis.

 

De Brabantse worstenbroodjes, ansjovis (jaja), Zeeland met zijn heerlijke schaal- en schelpdieren en niet te vergeten zeewier. Zuid-Hollandse stroopwafels, kaas en hutspot. In Gelderland hebben we het wild en Gelderse rookworst (lekker met zelfgemaakte zuurkool). En Laura is bij chef Nel Schellekens die bekend staat om haar van kop tot kont methode. Zij maakt een heerlijke balkenbrij van rode bieten (het recept hiervan vind je in het boek).

Nederland Kookboek

In de Betuwe van Utrecht vinden we de lekkerste kersen. Noord-Holland staat bekend om de heerlijke aardappelen, kolen, kaas en natuurlijk vis uit de Noordzee.
Overijssel met zijn bijzondere runder soorten, buffelmozzarella, shiitake paddenstoelen, koolzaadolie en natuurlijk De Varende Chef van De Lindenhof**
Het Land van Bartje, Drenthe, heeft ook bijzondere streekproducten. Kniepertjes en Drentse turf zijn daar voorbeelden van.

Nederland Kookboek

De Friese nagelkaas, Fryske dumkes, oranjekoek en roggebrood, wie kent ze niet.
In Groningen heb je heerlijke streekgerechten zoals de eierbal, mosterdsoep en poffert. Ouderwetse recepten die nog steeds superlekker zijn.
De Waddeneilanden krijgen ook aandacht in het boek van Laura. Daar komen de cranberries, duindoorn, Hollandse garnalen en natuurlijk het heerlijke Texels lamsvlees vandaan.

Nederland Kookboek

Nederland Kookboek

 

Het eten op ons bord heeft vaak wel 30.000 kilometer afgelegd en dat is natuurlijk belachelijk. Willen wij duurzamer gaan eten, dan is lokaal eten een must. Ons land produceert de meest heerlijke producten en Laura wil ons dit graag laten zien met haar boek. In het boek staan 35 heerlijke recepten van chefs die zij op haar pad in de provincies is tegengekomen. Achter in het boek vind je een handige seizoenskalender.

 

De prachtige foto’s in het boek zijn gemaakt door Hans de Kort.

 

Volg Laura’s lokale belevingen ook op 24Kitchen.

 

Nederland Kookboek van Laura de Grave


Plaats een reactie

author
DoorHanneke de Jonge
Recente reacties

Copyright 2021 Culinea.nl - alle rechten voorbehouden