Goudbruin aan de buitenkant, zacht en super fluffy aan de binnenkant, deze luchtige omelet soufflé gemaakt van slechts vier ingrediënten is niet moeilijk te bereiden. Maak het als ontbijt, brunch of lunch en serveer het met geroosterd brood en/of een lekkere salade. Een ei is nog nooit zo lekker geweest.

 

Omelet soufflé

 

Dit klassieke Franse gerecht bestaat al meer dan een eeuw. De soufflé die we tegenwoordig kennen, heeft betrekking op het verwerken van eieren in een basis zoals bechamel of banketbakkersroom. De omelet soufflé is in de basis alleen maar eieren.
In plaats van ze te klutsen en in een hete pan te gieten, zoals bij een traditionele Franse omelet, worden de eieren in een luchtige omelet soufflé eerst gescheiden. De eiwitten worden heel stijf in de ene kom geklopt en de dooier in een andere kom. Daarna worden ze voorzichtig door elkaar gespateld om een schuimig mengsel te krijgen dat in een pan in de oven gebakken wordt.

 

De omelet soufflé is de gemakkelijkste manier om te oefenen met het maken van elke soort soufflé. Als je wat eieren hebt en een paar minuten extra om het eiwit te kloppen, kun je het al maken. Sterker nog, als je eenmaal met succes deze omelet hebt gemaakt – wat je bij de eerste poging zult doen, omdat het gemakkelijk is – zal je waarschijnlijk ook in staat zijn om een klassieke soufflé te maken.

 

In de oven

 

Nadat je het mengsel in de pan gedaan hebt, zet je deze in de hete oven. De pan hoeft niet afgedekt te worden.
Voordat je de eieren in dit recept gaat bereiden, is het belangrijk om de oven de tijd te geven om op te warmen. Door een gelijkmatige warmte in de oven te houden, zal je soufflé beter rijzen.

 

Op smaak brengen

 

Je kunt de omelet soufflé op smaak brengen met wat geraspte kaas erop. Het lekkerst is een kaas die goed smelten kan zoals een Gruyère, Goudse of Cheddar.
Garneer de omelet eventueel met verse kruiden zoals fijngehakte dille, bieslook, peterselie of dragon.

 

Tips:

 

Het is heel belangrijk dat je de eiwitten en dooiers voorzichtig door elkaar spatelt zodat er zoveel mogelijk lucht in het beslag blijft.

Ik heb de omelet in een beurre noisette gebakken om het nog meer smaak te geven. Dit hoeft natuurlijk niet als jou dit te veel werk lijkt.

Je kunt de omelet in de pan serveren of je schuift het uit de pan op een bord.

Ik heb een ovenvaste koekenpan van 24 centimeter doorsnee gebruikt.

 

 

Recept Luchtige omelet soufflé: