Ik had een mooie bavette gekocht. Natuurlijk kan je die lekker naturel grillen op de barbecue of grillpan, maar ik wil er weer iets bijzonders van maken. Het is warm buiten, dus een salade lijkt me heerlijk vandaag. Het is een Mexicaanse steaksalade met tomatensalsa geworden en die is heerlijk kan ik je verklappen!

 

Bavette

 

Zo’n grote steak is helemaal niet moeilijk om te bakken of grillen. En daarbij is bavette ook nog eens een heerlijk stukje vlees. Bavette wordt ook wel Flank Steak, Flanchet, Vanglap, Vinkenlap of Halve maan steak genoemd. Het is een steak afkomstig van de vang (flank) van de koe. Dit komt uit de buikspier van een rund en is dus ‘werkvlees’. Daarom is het een grove maar magere steak met een stevige bite en heel erg smakelijk.

 

Bavette was vrij onbekend (vergeten) in ons land, maar wint nu aan populariteit. Mits goed gegrild of gebakken en op de draad gesneden, is het een supermalse steak.
Het bakken of grillen van deze steak vraagt wat aandacht, je moet het namelijk in een loeihete (grill)pan kort bakken. En je moet wel van rood vlees houden, deze steak is het lekkerst als hij rood of medium rare is.
Het is een ideale steak om aan een stuk voor meerdere personen te bakken.
Omdat wij zo gek zijn op bavette kan je diverse recepten hiervoor vinden op de site. Zoek op sleutelwoord: bavette en je zult ze allemaal vinden.

Mexicaanse steaksalade met tomatensalsa

Picadillo kruidenmix is een specerijen melange speciaal voor Latijns Amerikaanse recepten. Je kunt deze kruidenmix vinden in de grotere supermarkten. Ik gebruik altijd de mix van Jonnie Boer, die zit in zo’n mooi blikje. Ik ben gek op deze kruiden en gebruik het dan ook regelmatig voor diverse gerechten. De mix is een beetje pittig, door de chili en jalapeno peper en gerookte paprikapoeder die erin zit.

 

Lees ook mijn blog: Hoe bak of grill je een biefstuk.

 

 

Recept Mexicaanse steaksalade met tomatensalsa: