Deze Midden-Oosterse kip met rijst is een afgeleide van Machboos, een traditioneel rijstgerecht met kip uit het Midden-Oosten. Het gerecht wordt bereid met basmati rijst en heel veel specerijen en kruiden. Daarbij kip of vlees zoals lam en dat alles wordt in een pan gemaakt. Het lijkt een ingewikkeld gerecht door alle ingrediënten die erin gaan, maar dat valt reuze mee. En het voordeel is dat het in een pan bereid wordt, zodat je ook nog eens weinig afwas hebt. Als je net zoals wij gek bent op deze keuken en eenpansgerechten, dan is dit zeker het proberen waard.

 

Machboos

 

Dit gerecht lijkt een beetje op Biryani, het gekruide rijstgerecht uit India en Kabsa het gerecht uit Saoedi-Arabië, wat ook gemaakt wordt van rijst en vlees.
Deze beide gerechten wil ik ook nog eens maken.

 

Zoals ik al schreef is het niet het originele recept maar mijn interpretatie op dit gerecht. In het originele gerecht gaan nog veel meer specerijen en smaakmakers zoals rozenwater en loomi. Loomi is een gedroogde limoen en wordt ook wel zwarte limoen genoemd. Het ziet eruit als een klein verschrompeld zwart limoentje en is een echte smaakmaker in deze keuken. Het heeft een intense zure en een beetje een rokerige smaak. Je vindt ze in een Turkse supermarkt. Ik heb hiervoor in de plaats een ingelegde citroen gebruikt, dit is ook te koop in Turkse winkels. Van deze citroen gebruik je alleen maar de schil, het vruchtvlees snijd je eruit en gebruik je niet.

 

Baharat

 

De kruidenmix Baharat is een typische en populaire smaakmaker uit de Midden-Oosterse keuken. Baharat betekent specerijen in het Arabisch. Dit mengsel bestaat meestal uit zwarte peper, paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, kardemom, nootmuskaat en kruidnagel. Deze specerijenmix wordt gebruikt om lamsvlees, rundvlees, kip en vis op smaak te brengen. Maar je kunt het ook gebruiken in soep, tajines, falafel of hummus. Je vindt deze kruidenmix in de blikjes van Jonnie Boer of je kunt het ook zelf maken. Hier vind je het recept ervoor.

 

Erbij:

 

Lekker bij dit gerecht is deze Arabische wortelsalade en Yoghurt komkommersaus Raita.

 

 

Recept Midden-Oosterse kip met rijst: