Zwarte bonensaus met rundvlees is een klassieker, maar deze orzo met zeevruchten in zwarte bonensaus is net zo lekker. De zwarte bonensaus, die bekend staat om zijn hartige en smaakvolle smaak, gaat ook heel goed met vis en ook met zeevruchten. Dit fusion gerecht is zo belachelijk snel en gemakkelijk te maken, dat je het haast geen recepten kunt noemen. Maar ik heb het toch maar uitgeschreven voor jullie, zodat jullie het ook kunnen proberen!

Orzo met zeevruchten in zwarte bonensaus

 

Snelle maaltijden

 

Nu ik weer alleen woon, heb ik niet altijd zin om te koken voor mezelf. Toch dwing ik mij om dagelijks te koken. Ik had nog een bakje zeevruchten in de koelkast liggen en bedacht toen dit snelle recept. Als je toch iets smaakvols wilt eten, wat snel klaar is, dan is dit een geweldig gerecht voor jou.
Het is eenvoudig, heel snel en gemakkelijk te maken en bovendien voedzaam en smakelijk.
Het is een gemakkelijke oplossing voor elke maaltijd: kook gewoon wat orzo en meng daar de zwarte bonensaus en andere ingrediënten door.
Ik hoop dat je dit recept snel uitprobeert en deelt met je familie, vrienden, of er natuurlijk zelf van gaat genieten!

 

Orzo

 

Orzo is een soort pasta wat de vorm van een rijstkorrel heeft. Je kunt het in heel veel gerechten gebruiken, van orzotto (risotto van orzo) tot aan soep of salades aan toe.
Naast Italië wordt het ook veel gebruikt in de Griekse, Turkse en Midden-Oosterse keuken.
Deze pastasoort is snel gekookt en lekker smeuïg.
En tegenwoordig kan je ook volkoren orzo kopen, dit is een iets meer verantwoord alternatief.

 

Zwarte bonensaus

 

Ik heb altijd wel een potje zwarte bonensaus in huis. De Chinese donkere saus kan je goed combineren met vlees, vis, groenten of plantaardige producten zoals bijvoorbeeld tofu.
De saus wordt gemaakt van gefermenteerde zwarte sojabonen en gemengd met verschillende smaakmakers, zoals knoflook, ui, gember, suiker, sojasaus en oestersaus. Met deze verscheidenheid aan smaakmakers is de smaak een mix van hartig, peperige, rokerige en een beetje bitter.
Het is te koop bij de grotere supermarkten en sowieso in Aziatische toko’s. Probeer deze saus in andere populaire Chinese gerechten, zoals in deze Koreaanse noedels met zwarte bonensaus, Paddenstoelspiesjes met zwarte bonensaus, Roergebakken biefstuk met zwarte bonensaus of Vegetarische MaPo met peultjes en witte rijst.

 

Alternatief voor zwarte bonensaus

 

Wat als je geen zwarte bonensaus kunt vinden? Zoals je kunt zien, is het erg belangrijk om gefermenteerde zwarte sojabonen in het recept te hebben. Het is verantwoordelijk voor de zoute en funky smaken van het gerecht. Als je echter geen zwarte bonensaus kunt vinden, zijn hier enkele alternatieven die je kunt gebruiken.
Let op: Deze saussuggesties hebben een andere smaak en beleving dan zwarte bonensaus. Het zal niet hetzelfde zijn.

Hoisinsaus
Miso pasta
Oestersaus (gemaakt van gefermenteerd oesterextract)
Sojasaus met extra Sriracha

 

Tips:

 

Furikake* is een droge Japanse smaakmaker wat over gekookte rijst, groenten en vis wordt gestrooid, Het bestaat uit een mengsel van gedroogde vis, sesamzaad, gehakt zeewier, suiker en zout. Je kunt het eventueel vervangen door sesamzaadjes.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Orzo met zeevruchten in zwarte bonensaus: