Ik heb toch een heerlijk pastagerecht voor jullie. Deze Orzotto met nduja en burrata en met groene aspergetips is snel gemaakt, ideaal voor een drukke doordeweekse dag. De nduja geeft de orzotto een lekkere pittige en rokerige kick. De burrata maakt het geheel heerlijk romig en mild.

 

Orzo

 

Orzo is een pastasoort wat op een rijstkorreltje lijkt. Het heeft dan ook de vorm en de grootte van rijstkorrels. Deze pasta wordt veel gebruikt in de landen aan de Middellandse zee. In Italië wordt het door soepen of salades gebruikt. In Griekenland wordt het in salades en pilav gebruikt.
Het voordeel van orzo is dat het snel gekookt is en dan een lekkere smeuïge structuur heeft. Ik vind het eerlijk gezegd lekkerder dan rijst.
Je kunt ook risottorijst gebruiken voor dit gerecht, houd er dan rekening mee, dat risottorijst langer moet koken dan orzo.

 

Nduja*

 

Nduja (spreek uit als ndoesjaa) is een Italiaanse delicatesse. Het is een soort smeerbare pittige worst. Een soort salami-smeerworst. Het is een licht gedroogde en licht gerookte worst gemaakt van gemalen varkensvlees en rode pepers. Het is behoorlijk pittig, gebruik er daarom niet te veel van. Ik heb maar een eetlepel gebruikt en dit was meer dan genoeg voor dit recept.
Omdat de echte Nduja uit de stad Spilinga komt, heet deze Nduja Spilinga.
Je kunt dit vinden bij de betere Italiaanse deli’s of je bestelt het online.

 

Burrata

 

Burrata is de romige variant van mozzarella. Het is een mooie witte bol zachte kaas wat net zoals echte mozzarella gemaakt wordt van buffelmelk. Het verschil is dat er in burrata nog extra room zit. Niet goed voor de lijn, maar wel superlekker.
Deze kaas vind je sowieso bij een goede kaasboer, maar sommige supermarkten verkopen het ook. Mocht je de kaas niet kunnen vinden, vervang het dan door mozzarella.

 

Tips:

 

Behalve de aspergetips, kan je ook andere groenten nemen zoals bijvoorbeeld gegrilde aubergine of courgette of geroosterde tomaatjes.

Omdat de Parmezaans kaas zout is en de nduja erg pittig, hoef je bijna geen zout of peper toe te voegen.

Garneer het gerecht eventueel met gehakte peterselie en/of eetbare bloemetjes (zoals ik gedaan heb).

 

 

Recept Orzotto met nduja en burrata: