Wil je eens een bijzonder bijgerecht maken bij een speciaal etentje thuis, bereid dan deze pastinaak met makke kastanjes uit de oven. Dat wordt genieten van deze heerlijke herfstachtige groente met de kastanjes en salie. Serveer het bij geroosterd vlees of kip en je avond is een groot succes.

 

Pastinaak

 

Ik ben geen fan van de herfst, de wind, regen, stormen en kou kan me gestolen worden. Maar ik ben wel liefhebber van de herfstgroenten zoals deze heerlijke pastinaak.
Pastinaak ook wel pinksternakel of witte peen genoemd, is een hele oude peenachtige groente die nu weer in ons land verbouwd wordt en momenteel steeds populairder wordt.
Pastinaak bevat inuline, een koolhydraat, dat fructose bij splitsing oplevert. Daarom is deze groente zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel snel slap. Bewaar deze daarom hoogstens 3 dagen en het liefst in een papieren zak in de groentelade van de koelkast.
Verkrijgbaar: Vanaf oktober is de pastinaak overal goed verkrijgbaar.
Smaak: De witte wortel is zeer smakelijk en minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.
In de keuken: Bereiden zoals wortel, echter de kooktijd is iets korter. Heerlijk in stamppot, door aardappelpuree of in een soep.
Probeer deze Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto of heerlijke Pastinaak muffins eens.

 

Makke kastanjes

 

Ik heb de makke kastanjes geroosterd in de oven en daarna gepeld. Het is nogal een karweitje, maar dan heb je ook wat. Hoe je dit kunt doen, lees je hier.
Als je daar geen zin in hebt, kan je altijd kant-en-klare kastanjes bij een speciaalzaak kopen.

 

Tips:

Als je geen salie kunt vinden, koop dan rozemarijn en rooster dit dan vanaf het begin mee met de groente.
Ik kook pastinaak en ook spruitjes altijd eerst voor, voordat ik ze ga roosteren in de oven. De roostertijd is dan een stuk korter en je hoeft niet bang te zijn dat je keiharde groenten uit de oven serveert.
Als je de ui snijdt, zorg dan dat aan elk partje nog een stukje van het kontje zit zodat de uiparten niet uit elkaar vallen tijdens het roosteren.
Als je geen oven hebt, bak dit dan in een grote koekenpan.

 

Recept Pastinaak met makke kastanjes uit de oven: