Ben jij ook zo gek op pizza? Dan heb ik hier een heerlijke vegetarische pizza met paddenstoelen voor jou. Ik heb heel veel verschillende soorten paddenstoelen hiervoor gebruikt, zodat je een pizza krijgt met lekker veel umami smaak. Koop de paddenstoelen die jij lekker vindt en beleg de pizza hiermee.

 

Umami

 

Wat is umami vraag jij je misschien af. Het woord komt van oorsprong uit het Japans en betekent hartig of heerlijkheid. Naast zoet, zout, zuur en bitter is er nog een vijfde smaak en dat is umami. Vooral paddenstoelen geven deze umami smaak.
Door deze smaak toe te voegen aan gerechten, versterkt dit de zoete en zoute smaken nog meer.
Umami komt van nature voor in diverse etenswaren, zoals dus de paddenstoelen. Maar ook rijpe tomaten, vlees, truffels, oude kaas, olijven, ansjovis, knoflook en zeewier bevatten deze hartige smaak. En natuurlijk ook smaakmakers zoals sojasaus, vissaus, miso, worcestersaus en marmite geven een umami smaak aan een gerecht.

 

Paddenstoelen

 

Tegenwoordig kan je gemengde paddenstoelenmixen bij de supermarkt kopen, maar ga eens naar een goede groenteboer. Hier kan je heel veel soorten paddenstoelen vinden die los verkocht worden. Dan bepaal je zelf welke paddenstoelen en hoeveel van elk soort jij gebruiken gaat. Deze paddenstoelen heb ik gebruikt:

 

Kastanjechampignons smaken beter, nootachtiger en kruidiger dan de witte champignon. Ze zijn minder vochtig en vleziger dan de witte champignons. Die zou ik sowieso kiezen.

 

De oesterzwammen hebben een licht aardse smaak en een stevige bite. Ze zijn wat vleziger dan de andere paddenstoelen. Je kunt oesterzwammen het beste in stukken scheuren.

 

De shiitakes komen oorspronkelijk uit Japan en China en zijn stevige paddenstoelen met een krachtige smaak. Verwijder voor het gebruik het steeltje, die kunnen namelijk taai zijn.

 

De King Boleet oftewel Koningsboleet is een robuuste en stevige paddenstoel. Het is een smakelijke paddenstoel en nootachtig van smaak. Je kunt hem grillen of bakken.

En witte of bruine beukenzwammetjes, die hebben een lekkere nootachtige en een mooie umamismaak.

Tips:

 

Ik heb een kant-en-klare (bloemkool) pizzabodem zonder tomatensaus gebruikt. Maar als jij graag zelf een pizzabodem wilt maken, kan dat natuurlijk.

Als je geen truffeltapenade kunt vinden, verkruimel dan een paddenstoel bouillonblokje door de verse roomkaas voor extra smaak.

De daslook komt al uit in mijn tuin en daarmee heb ik de pizza gegarneerd. Ook lekker is basilicumblaadjes of bieslook.

 

 

Recept Pizza met paddenstoelen: