Tzaziki is een traditioneel Griekse bijgerecht gemaakt van uitgelekte yoghurt, geraspte komkommer, knoflook en verse munt of dille. Deze saus wordt meestal gegeten bij gegrild vlees, maar is ook lekker als dip. Natuurlijk kan je de komkommer vervangen door zoiets als radijsjes. Hierdoor krijgt deze saus nog meer pit. Ga jij de volgende keer ook deze radijs tzaziki met pijnboompitjes maken bij de barbecue?

 

Pijnboompitjes

 

Door de pijnboompitjes te serveren op de tzaziki geeft dit een extra smaak en een lekkere bite aan de saus. Pijnboompitjes zijn niet goedkoop, maar ze zijn wel heel erg lekker. Ik bestel ze altijd bij De Notenshop.
Pijnboompitten zijn eigenlijk geen noten, maar de pitjes/zaden van een den. De pitjes zitten in de ‘dennenappels’ van de verschillende dennensoorten. Die worden door machinaal schudden eruit gehaald en dan moeten ze nog gepeld worden. Vandaar dan de pijnboompitjes zo prijzig zijn.

 

Pijnboompitjes bevatten wel veel calorie├źn maar ondanks dat zijn ze erg gezond voor ons. Ze bevatten enkelvoudig onverzadigde vetzuren die goed zijn voor hart, longen en hersenen. Ook zitten ze bomvol met vitaminen en mineralen. Ze geven een gerecht een heerlijke extra smaak en zijn lekker in diverse gerechten, over salades en natuurlijk in de bekende Italiaanse saus de pesto of de carpaccio.

 

Ik heb de radijsjes geraspt in mijn keukenmachine en bestrooid met zout. Hierdoor behouden ze hun lekkere crunch en kleurt de yoghurt niet roze.
Deze saus kan je twee dagen van te voren maken en in een afgesloten schaaltje goed houden in de koelkast. Strooi voor het serveren pas de pijnboompitjes erover.

 

Tzaziki

 

Wil je liever het originele recept met komkommer maken, dan kan je dat hier vinden.

 

 

Recept Radijs tzaziki met pijnboompitjes: