Het is binnenkort weer Valentijnsdag (en mijn verjaardag!), tijd om weer een Valentijns-recept te maken. Nu ben ik niet zo’n koekenbakster, maar heel af en toe waag ik mij aan het bakken van koekjes. Deze mooie rode Red velvet koeken hebben licht knapperige randen en zijn lekker smeuïg vanbinnen. Lekker vol met stukjes witte chocolade en macadamianoten en ze zijn klaar in 30 minuten. Gemaakt in één kom en het deeg hoeft niet te worden gekoeld! Dit is dus echt een makkelijk recept voor heerlijke koeken.

 

Red velvet

 

Deze red velvet chocolate chip koeken met macadamianoten zijn kleurrijke en zalige koeken geworden. Ideaal voor Valentijnsdag, Moederdag, Kerst of gewoon op elke andere dag van het jaar!
Het zijn niet alleen heerlijke roodfluwelen koeken, met een subtiel vleugje chocolade, maar bij elke hap krijg je ook nog witte chocolade en die heerlijke zachte noten naar binnen.
Deze koekjes zijn superzacht van binnen en lekker krokant aan de buitenkant.
En als ik ze kan maken, kan jij dat zeker ook!

Red velvet koeken

 

Ingrediënten

 

Witte chocolade, vervang dit eventueel door pure chocolade als je de koeken vegan wilt maken.

Macadamianoten, ik heb gebrande en gezouten noten gebruikt. Het zoute van de noten is een goede tegenhanger van het hele zoete van de koeken.

Boter, gebruik zachte roomboter of een plantaardige boter als je vegan koeken wilt maken. Belangrijk is wel dat de boter

Licht bruine basterdsuiker, je kunt ook donkerbruine basterdsuiker nemen als je dit toevallig in huis hebt.

Kristalsuiker, de combinatie van kristalsuiker en basterdsuiker geeft de lekkerste structuur aan de koeken.

Ei, je hebt een ei op kamertemperatuur nodig. Voor een vegan alternatief vervang je het ei door 30 ml plantaardige melk.

Vanille-extract, vanillepoeder of vanillesuiker geeft een heerlijke vanillesmaak.

Rode kleurstof, ik heb een eetbare rode gelkleurstof genomen, die geeft een echte mooie rode kleur.

Zelfrijzend bakmeel, je kunt dit vervangen door bakmeel en een lepel bakpoeder. Als je de koeken glutenvrij wilt maken, neem je een glutenvrij bakmeel.

Cacaopoeder geeft een hint van chocoladesmaak en maakt het deeg ook al mooi donker.

 

Nog meer koekjes voor Valentijnsdag:

 

Hartvormige koekjes met ruby chocolade
Bloedsinaasappel cakejes met glazuur
Hartvormige meringues met frambozen
of hartvormige Ruby pindarotsjes

 

Tips:

 

Bij bakken is het belangrijk dat je alles goed afweegt.

Kleurstof voor levensmiddelen: afhankelijk van het merk kleurstof dat je gebruikt, heb je mogelijk minder of meer nodig dan vermeld. Begin met het toevoegen van een kleine hoeveelheid en pas het indien nodig aan.

Mochten de koeken ‘uitgelopen’ zijn tijdens het bakken, dan kan je ze weer mooi rond krijgen door het volgende te doen: zet een grote steekring over de net gebakken zachte koek en draai voorzichtig rondjes met de ring. Hierdoor krijg je mooie ronde koeken.

Bewaren en invriezen: bewaar deze koekjes maximaal 4-5 dagen in een luchtdichte verpakking.

Bewaar gebakken koekjes in de vriezer in een diepvrieszak maximaal 2 maanden. Laat ze gewoon op kamertemperatuur ontdooien als je klaar bent om te eten.

Om het koekjesdeeg in te vriezen, plaatst je de koekjesdeegballetjes op een met bakpapier beklede plaat of bakplaat en doe ze in de vriezer tot ze bijna bevroren zijn. Doe de koekjesdeegballetjes in een ritssluitingszak en vries ze maximaal 2 maanden in. Het kan zijn dat je een minuut of twee extra moet toevoegen aan de baktijd!

Haal de koeken uit de oven als de randen stevig lijken. In het midden zien ze er nog een beetje ongebakken uit!

Ik heb nu grote koeken gemaakt, je kunt ook meerdere kleine koekjes maken. De baktijd is dan korter (ongeveer 10 minuten).

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Red velvet koeken: