Deze romige mosterd kaassoep kan je bijna geen recept noemen, het is zo simpel om te maken. Maar het smaakt heerlijk. Je kunt een combinatie van Dijonmosterd en een grove mosterd gebruiken, ik zou zeggen leef je uit met de mosterd die jij lekker vindt.
De herfst is in aantocht en wat is een betere tijd van het jaar dan nu, dan genieten van een warme en vullende mosterdsoep. Er zijn zoveel hartige soepen die je kunt koken om jezelf te verwarmen tijdens de koudere maanden. Sommige zijn echter behoorlijk arbeidsintensief, maar dat geldt absoluut niet voor deze mosterdsoep. Als je nog nooit van mosterdsoep hebt gehoord, laat je dan niet afschrikken door het idee ervan. Het is niet zo scherp als je zou denken. Bovendien kan jij zelf bepalen hoeveel mosterd je eraan toevoegt.

 

Mosterdsoep

 

Mosterdsoep klinkt misschien vreemd, maar je vertrouw mij je zult met slechts één hap proeven dat het absoluut logisch is. Een heerlijke fluweelzachte soep met een unieke smaakbalans die je nergens anders hebt geproefd. Ja, het is mosterdachtig, maar niet te en het wordt getemperd door romigheid van de crème fraîche en de smaak van smeerkaas.

 

Soep maken kan soms behoorlijk tijdrovend zijn, vooral als je de kippenbouillon helemaal zelf maakt. Dit is echter niet het geval bij deze mosterdsoep, die ongeveer 15 minuten duurt. Bovendien heb je maar een handvol ingrediënten nodig om de mosterdsoep te bereiden.
Mosterdsoep kun je serveren als een stevige maaltijd voor het hele gezin, maar je kunt hem ook serveren in kleine kopjes als voorgerecht.

 

Welke mosterd*

 

Mosterd is de smaakmaker van deze soep. Het wordt gemaakt van gemalen mosterdzaad, azijn en andere smaakstoffen.
Er wordt aangenomen dat de mosterdproductie teruggaat tot de tijd van het Romeinse Rijk. Vermoedelijk brachten de Romeinen de mosterdplant ook naar Frankrijk, wat er uiteindelijk toe leidde dat de Franse stad Dijon de mosterdhoofdstad van de wereld werd.

 

Het is belangrijk dat je niet zomaar een oude mosterd gebruikt die achter in de kast ligt. Voor de lekkerste mosterdsoep gebruik je het liefst een combinatie van Dijonmosterd en een grove mosterd.
Het gebruik van een fijne Dijonmosterd resulteert in een scherpe smaak.

 

Variaties

 

Ik heb nu appel, uitgebakken spekjes en lente-uitjes verwerkt in deze soep.
Maar als je van plan bent de mosterdsoep als een complete maaltijd te serveren, zijn er manieren om hem meer vullend te maken. Je kunt bijvoorbeeld aardappelen toevoegen door de aardappelen in kleine blokjes te snijden.
Voor een andere versie met wat meer smaak kun je hetzelfde doen door knolselderij, pastinaak of aardperen te gebruiken in plaats van aardappelen.

Als alternatief kan je broodcroutons maken. Neem gewoon wat oud brood en snijd het in kleine blokjes. Rooster de croutons in boter in een pan met kruiden en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Als smaakmaker is peterselie een voor de hand liggende keuze, hoewel bieslook of dragon ook goed samengaat met mosterd.

Probeer ook eens deze Friese mosterdsoep met worstkruim

 

 

Recept Romige mosterd kaassoep: