In een pakket met Friese producten die ik van manlief kreeg zat o.a. een pot Friese mosterd. Nu staat Friesland niet echt bekend om de mosterd, maar toch wordt daar dus lekkere gele grove mosterd gemaakt. De Zaanse, Limburgse en Groninger mosterd zijn de meest bekende mosterdsoorten in ons land, maar dat wil niet zeggen dat er in andere streken geen mosterd gemaakt wordt. Ik heb die heerlijke Friese mosterd o.a. verwerkt in deze Friese mosterdsoep met worstkruim. De Friese worst die ook in het pakket zat heb ik verkruimeld en toen krokant gebakken. Dit is een lekkere topping van de soep geworden.

 

Mosterd

 

Er bestaan dus heel veel verschillende soorten mosterd. Mosterd is een product wat bijna over de hele wereld gegeten wordt. Je hebt grove mosterd maar ook een fijne mosterd en van mild naar pittig. Mosterd kan geel, bruin of zwart van kleur zijn en soms groen als er groene kruiden aan toegevoegd worden.

 

Franse Dijon, Duitse mosterd en de Engelse Colman’s zijn fijne en lekker pittige mosterdsoorten. In Amerika zijn de gele zachte mosterdsoorten mild en zoet omdat er suiker aan toegevoegd wordt.
De Limburger mosterd is wat milder, de Groninger (Marne) mosterd en deze uit Friesland zijn weer lekker pittig. De Zaanse mosterd is een grove mosterdsoort.

 

Mosterd wordt ook veel gebruikt als conserveringsmiddel voor het inleggen van groenten, een mooi voorbeeld hiervan is de piccalilly.
En mosterd wordt altijd gebruikt om mayonaise te maken.

 

Soep

 

Deze romige mosterdsoep is lekker als lunch, voorgerecht of zelfs als avondmaal. Serveer er dan een lekker stuk brood bij.
Je kunt voor de soep alleen grove of fijne mosterd gebruiken of een combinatie daarvan. Maak de soep zo pittig of mild als jij wilt door het meer of minder toevoegen van de mosterd. Mocht de soep jou te ‘zuur’ of te pittig geworden zijn, meng er dan wat honing door. De room in de soep maakt de soep ook al een stuk milder. Proef de soep dus pas als deze helemaal klaar is en pas de smaak dan eventueel nog aan.

 

Tips:

 

Ik heb de worst gehakt in een keukenmachine en dit krokant gebakken. Je kunt natuurlijk ook plakjes worst of spekjes uitbakken en dit op de soep serveren.

Ook lekker in deze soep is uitgebakken preiringen of reepjes ham.

Gebruik kippen-, runder- of groentebouillon voor het maken van de soep.

 

 

Recept Mosterdsoep met worstkruim: