Piccalilly zelf maken is helemaal niet moeilijk en het is ook nog eens leuk om te doen. Ik was nooit zo’n fan van piccalilly, maar deze zelfgemaakte vind ik super lekker. Lekker bij een borrelplankje met kaas, vlees, worst en paté. Of serveer het eens bij een gebakken visje of een boerenkool stamppot. Ook zalig op een sandwich met kaas en/of ham.

 

Piccalilly

 

Dit is een zogenaamde condiment (smaakmaker) gemaakt van ingelegde groenten. Het heeft een prachtige felgele kleur door de kerriepoeder en kurkuma die erin zit. Het komt oorspronkelijk uit Engeland en is een mooie combinatie van de Engelse en Indiase keuken.
De groenten worden dus ingemaakt in een saus van azijn, suiker, chilipeper, en specerijen zoals kurkuma, kerriepoeder, mosterdpoeder en gemberpoeder.
Het woord piccalilly komt van het Engelse woord ‘pickle’ wat pekelen betekent.

 

Wat heb je ervoor nodig? Nou ten eerste geduld, als de piccalilly gemaakt is moet het nog zeker 4-6 weken lekker op smaak komen.
Daarnaast een portie groenten. Je kunt van alles gebruiken van bloemkool, broccoli, sperzieboontjes, wortel, meiknol, pastinaak, courgette, komkommer, paprika, prei, ui, etc. Gebruik de groenten die in het seizoen zijn en combineer ze met elkaar.
Ook ideaal om restjes verse groente te gebruiken.

 

Ik heb 400 gram groenten gebruikt, dit was een halve kleine bloemkool, sperzieboontjes en 1 wortel. Daarbij komt nog een ui en een chilipeper voor extra smaak (hoeft niet).
Je snijdt de groenten in kleine blokjes en blancheert het even in de natuurazijn.
Dan maak je dit aan met een papje van water, bloem en de specerijen en laat je het hierin nog even pruttelen.
Je zou ook nog verse kruiden zoals dille of peterselie kunnen toevoegen.

 

Als je het eenmaal gemaakt hebt en in steriele potten gestopt hebt, blijft het zeker een jaar goed. Bewaar het wel op een koele en donkere plek. Reden genoeg om wat extra potten te maken. En deze zelfgemaakte piccalilly is natuurlijk ook leuk om weg te geven.

 

Tip:

 

Kokende azijn zal een ijzeren of aluminium pan aantasten. Gebruik deze daarom niet hiervoor.
En een andere heerlijke smaakmaker die je zelf kunt maken is deze ketchup.

Verder nodig: steriele weckpotten of andere potten met een schroefdop. Ik heb een pot van 1 liter gebruikt voor dit recept.

 

 

Piccalilly zelf maken: