Hoeveel rode kleuren kan je op een bordje verwerken? Nou zoveel dus! Vind je deze roodlofsalade met bietjes en nagelhout geen prachtige salade geworden?
Ik zag bij de groenteboer roodlof liggen en heb dit toen gekocht. Maar ja wat doe je ermee. Nou deze lekkere winterse en kleurrijke salade maken natuurlijk! Lekker fris, zuur, zout en met een bittertje van de lof, heerlijk. Ik hou ervan.

 

Roodlof

 

Roodlof is een kruising tussen witlof en radicchio rosso sla. Het is iets bitterder en pittiger dan de witlof en behoort tot de cichorei familie. De roodlof is rauw het lekkerst, daarom heb ik het in een salade verwerkt. Je kunt de roodlof ook grillen, maar dan gaat de mooie kleur wel verloren.
Roodlof is goed verkrijgbaar van oktober tot en met mei.
Bewaar het in de groentelade van de koelkast, hier zal het een week goed blijven.
Verwijder de buitenste blaadjes en snijd het kontje eraf. Pel dan de bladeren ervan af.

 

Nagelhout

 

Nagelhout oftewel naegelholt, nagelhoalt, nagelhoolt is gedroogd rundvlees.
Het is een soort boerenrookvlees, een typisch streekproduct uit delen van Drenthe, de Achterhoek, Twente en Salland. Je kunt het vergelijken met de Italiaanse gedroogde Bresaola. Het vlees – uit de bilspier van een koe – wordt ingewreven met zout en soms ook met kruidnagel of nootmuskaat. Daarna wordt het enkele maanden opgehangen om te drogen. De naam komt van de spijkers (naegels) waaraan het vlees hangt.
Het lekkerst is het om de plakjes heel dun te snijden.
Deze Salade van nagelhout en boontjes is ook erg lekker.

 

Bloedsinaasappels

 

In deze tijd van het jaar zijn de bloedsinaasappels weer volop verkrijgbaar. Ik ben gek op deze friszoete sinaasappel. Niet alleen zijn ze prachtig rood, ze bevatten ook nog eens veel meer vitamine C dan de gewone sinaasappel. Deze speciale sinaasappel komt oorspronkelijk uit Sicilië. Er zijn twee soorten, de volbloed en halfbloed. Ik had dus helaas de halfbloed te pakken, die is er niet minder lekker om maar het gaat mij om de mooie rode kleur. Die doet het altijd goed op de foto (haha).

 

Tips:

 

Als je geen nagelhout* kunt vinden, koop dan Bresaola of een rauwe ham.
Je kunt de salade ook zonder dit vlees maken, dan heb je een vegetarische salade.
Natuurlijk kan je ook gewone sinaasappels of rode grapefruit gebruiken in deze salade als de bloedsinaasappel** niet meer in het seizoen is.

 

 

Recept Roodlofsalade met bietjes en nagelhout: