Deze tagliatelle is een koolhydraatarm alternatief voor de traditionele tagliatelle. Je kunt van diverse wortelachtige groenten tagliatelle maken. Snijd ze met een dunschiller in dunne repen en voilà! Ik heb deze schorseneer tagliatelle met garnalen geserveerd. Hele grote tijgergarnalen, maar het zal ook lekker zijn met andere garnalen of vis. Bak er bijvoorbeeld een zalmfilet bij.

 

Je kunt er natuurlijk ook een vegetarisch gerecht van maken, gebruik dan groentebouillon. Serveer ze eventueel met blokjes knapperig gebakken tempeh of blokjes feta of een andere kaas.

 

Schorseneren

 

Schorseneren is een lange dunne wortelachtige groente met een donkerbruine schil. De schorseneer is familie van de wortels, pastinaak, peterseliewortel en peen. Schorseneren zijn een beetje van ons menu verdwenen, omdat het schoonmaken een lastig klusje is. En dat is jammer, want de bleekcrème wortel is heerlijk.
Ze zijn beter te schillen als je ze een tijdje in koud water legt. Doe handschoenen aan, schrob de wortels en schil ze vervolgens met een dunschiller. Leg de schorseneren in schoon water met wat citroensap, om bruin worden te voorkomen. De schorseneer bevat veel ijzer.
Ze lijken een beetje asperges, daarom worden ze ook wel armeluisasperge of winterasperge genoemd.

 

Smaak: deze groente heeft veel smaak een beetje umami zelfs. Sommigen zeggen dat het naar oesters smaakt, maar dat proef ik niet.
Verkrijgbaar: Herfst/winter bij de groenteboer.
Je kunt schorseneren op diverse manieren bereiden. Gekookt, geroosterd, gebakken, maak er een soep van of een heerlijke puree.
Zorg voor dit recept dat je wel super verse stevige schorseneren koopt!
En leg ze als je ze gesneden hebt in een grote kom met water met ijsblokjes en citroensap om het verkleuren te voorkomen.
Deze tagliatelle zal niet slinken tijdens het koken. Ze blijven vrij stevig, ik vind het wel lekker als ze nog een ‘bite’ hebben. Wil je ze wat zachter hebben dan kook je ze dus langer in de saus.
Probeer ook eens deze Orzotto met balsamico schorseneren.

 

 

Recept Schorseneer tagliatelle met garnalen: