Deze Spaanse knoflook kip oftewel Pollo Al Ajillo is een heerlijk authentiek Spaans kipgerecht om te serveren als borrelhapje (tapas), voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht. Als je liefhebber van knoflook bent, dan vind jij deze kip vast super lekker. Probeer het eens!

 

Pollo Al Ajillo

 

Pollo betekent kip in het Spaans en ajillo betekent knoflook, het betekent dus letterlijk kip met knoflook. Het is een Spaanse tapa, maar het is natuurlijk ook lekker om dit als hoofdgerecht te serveren. Lekker met gebakken aardappeltjes, patatas bravas of een stuk brood en een groene salade. Als je brood erbij serveert, dan kan je hiermee lekker die knoflook uit het pannetjes scheppen.
Er bestaan natuurlijk weer veel variaties op dit klassieke recept en ik heb er weer het mijne van gemaakt.

 

Kip

 

Voor dit gerecht kan je een hele kip nemen en deze in kleine stukken snijden, bouten, drumsticks, dijen, borrelhapjes of kipkluifjes gebruiken zoals ik nu gedaan heb. Gebruik wel kippenvlees met bot erin, dat geeft meer smaak en je kunt het als borrelhapje lekker kluiven.

 

Knoflook

 

Hoe meer knoflook, hoe beter in dit gerecht. Gebruik zoveel of weinig als jou lekker lijkt. Je kunt de knoflooktenen in plakjes snijden, fijnhakken of alleen maar pletten en dan bij het gerecht doen. De knoflook wordt lekker zoet tijdens de bereiding, ook al ben je geen liefhebber van knoflook denk ik dat je dit wel lekker zult vinden.
Ik heb een hele bol super verse knoflook van onze knoflookboer Karin van Polderknoflook gebruikt. Deze verse knoflook is zo lekker, daar kan geen supermarktknoflook tegen aan.

 

Witte wijn of sherry

 

Er kan droge witte wijn of sherry gebruikt worden in het recept. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen een fles droge sherry in huis heeft, gebruik daarom witte (of rode) wijn hiervoor in de plaats. Traditioneel wordt de kip met Manzanilla sherry gekookt.

 

Tips:

 

Gebruik wel een goede olijfolie.

In mijn blog Tapas, vind je nog veel meer heerlijke Spaanse hapjes.

 

 

Recept Spaanse knoflook kip: