Mijn recept voor Patatas Bravas is al heel oud, maar ik kwam erachter dat het vreemd genoeg nog niet op de site stond (of ervan af verdwenen is). Maakt niet uit, ik heb de foto’s nog gevonden en het recept van mijn broer. Die woont op Ibiza en toen ik daar de eerste keer Patatas Bravas had gegeten, heb ik meteen het recept van hem ontfutseld. Alleen is mijn cheffie broer nogal kort van stof, vooral wat betreft de Brava saus. Dit is wat ik ervan gemaakt.

 

Patatas Bravas

 

Patatas Bravas is een Spaans aardappel tapasgerecht met een pittige tomatensaus. Daarbij wordt ook nog vaak een pittige Brava saus geserveerd. Het lijkt op een soort aioli met daarin tomatenpuree en gerookte paprikapoeder.
In Spanje frituren ze meestal eerst de aardappelen en dan gaan ze de oven in met een tomatensaus, waar ze verder garen. Lekkere aardappelen anders, maar dan op z’n Spaans.
Als je eens een tafel vol tapas wilt gaan maken, dan kan dit gerecht echt niet ontbreken!

 

Patatas Bravas kan je ook maken met zoete aardappelen of krieltjes. Voor deze Patatas Bravas zou ik vastkokende aardappelen gebruiken. In mijn blog: Aardappelsoorten, lees je alles over de verschillende soorten aardappelen en wat je ermee kunt doen.
In plaats van de aardappelstukjes eerst te frituren, rooster ik ze met olijfolie in de oven. Ondertussen maak je de tomatensaus. Die gaat dan over de gebakken aardappeltjes en dan gaat het weer de oven in.
Je kunt de aardappeltjes van tevoren roosteren en de saus ook alvast maken, zodat je op de avond zelf het geheel alleen nog maar in de oven hoeft te schuiven.

 

Brava saus

 

De Spaanse Brava saus oftewel salsa lijkt een pikante rode versie van de aioli. Dit lepel je op de Patatas Bravas als ze uit de oven komen. Mijn broer was niet zo duidelijk hoe dit gemaakt wordt, daarom heb ik er mijn twist aan gegeven.
Ik heb aioli gemengd met tomatenpuree en gerookte paprikapoeder en ik moet zeggen dat de smaak aardig overeenkomt met hetgeen ik in Spanje geproefd heb.
Het gerecht zonder deze saus is ook superlekker hoor.

 

Tips:

 

De gerookte paprikapoeder is echt de smaakmaker van dit gerecht. Vervang het daarom niet door gewone paprikapoeder!

Ik heb ook een recept voor Patatje Bravas voor jullie, heerlijke frieten met de spicy tomatensaus. Die is ook zeker het proberen waard!

 

 

Recept Patatas Bravas: