Ik mocht een heerlijke box met lokale groenten ontvangen. Daarin zaten lekkere winterse groenten zoals knolselderij, witte kool, uien, aardappelen, pastinaken, pompoen, prei, wortelen, appels, peren, rammenas en nog veel meer. Echte groenten uit het seizoen en uit onze prachtige polder. Ik had nog een rode spitskool liggen en heb die gecombineerd met producten uit de box. Het is een lekkere stamppot knolselderij en rode spitskool geworden met daarbij chipolataworstjes.

 

Stamppot

 

Meestal wordt een stamppot in een pan bereid, aardappelen en groenten worden samen gekookt en dan door elkaar gestampt. Daarbij een kuiltje met jus en een rookworst of stukje vlees erbij. Maar tegenwoordig maken we van allerlei groentesoorten een stamppot, met of zonder aardappelen. Ja een stamppot kan je heel goed zonder aardappelen maken. Ik heb er hier een paar op een rijtje gezet voor jullie.

 

Net zoals in deze stamppot, de aardappelen heb ik vervangen door de knolselderij en dat pakte goed uit kan ik jullie verklappen. Zo kan je aardappelen heel goed vervangen door andere groenten zoals pastinaak, zoete aardappel, wortel of andere knolgewassen. Deze Stamppot knolselderij met paddenstoelen is bijvoorbeeld ook heerlijk.

 

Wij zijn gek op stamppotten en je kunt daarom wel diverse recepten hiervoor vinden op de site. Van ouderwetse Boerenkool stamppot zoals mijn moeder en oma die maakten, een Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille tot en met een Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen.

 

Rode spitskool

 

De rode spitskool is een rode variant van de bekende spitskool welke groen van kleur is.
Het is een kruising tussen de rode kool en de spitskool. Spitskool is heel gezond omdat het veel vitamine C bevat. De rode spitskool heeft dezelfde smaak als de ‘gewone’ spitskool, maar heeft als voordeel dat het een veel kortere bereidingstijd heeft dan de rode kool. Als je een hele kool koopt is deze behoorlijk lang houdbaar.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in kwarten. Verwijder de harde kern en snijd dan de kwarten dan in dunne repen. Gebruik de kool rauw, gekookt of als roerbakgroente.

 

Tip:

 

In plaats van een worstje erbij, kan je als topping ook nog lekkere gebakken appeltjes of fetakaas serveren. Dan heb je een vegetarische stamppot.

 

 

Recept Stamppot knolselderij en rode spitskool: