Manlief houdt niet van blauwe kaas en mosterd (zegt hij). Maar hij is wel dol op een goede steak. Vandaag heb ik een steak met blauwe kaas mosterdsaus gemaakt en wat denk je? Hij vond de saus verrukkelijk! Echt waar, vroeg ik hem nog. Ja, heerlijk! Nou dit zijn jouw twee niet zo favoriete ingrediënten bij elkaar in een saus! Hij was super verbaasd natuurlijk.
Deze simpele steak krijgt een flinke smaak boost van twee van mijn favorieten: mosterd en blauwe kaas. Biefstuk en blauwe kaas zijn voor elkaar gemaakt, en dit recept voor blauwe kaas mosterdsaus is gemakkelijk is echt verrukkelijk. Serveer het ernaast of lepel het over het vlees.

 

Steak

 

Ik heb nu een lekkere dikke entrecote gebruikt voor dit recept, maar je kunt allerlei soorten biefstuk of steaks gebruiken. Een ribeye, bavette, longhaas of een ‘gewoon’ biefstukje is ook heerlijk. In mijn blog Verschillende soorten biefstuk lees je welke soorten er nog meer zijn.

 

Je kunt de entrecote bakken of grillen. Ik gebruik meestal een gietijzeren pan of grillpan om steaks in te bakken. Laat de pan vooral goed heet worden, voordat je de steak erin ligt.
Afhankelijk van de dikte van de steak*, bak of grill je deze een paar tot 5 minuten per kant.
Wil je zeker weten of de steak goed gebakken is, dan kan je het beste een digitale vleesthermometer gebruiken om de gewenste gaarheid te bereiken. Rare is 50-52°C en medium rare is 55-58°C.
Bij deze temperaturen blijft het vlees mals en sappig.
Zodra de entrecote gaar is, pak je deze losjes in met aluminiumfolie. Door het vlees te laten rusten kan de steak zijn sappen opnemen. Het vlees lekker mals houden. Het helpt ook om die korst lekker knapperig te houden.

 

Blauwe kaas

 

Omdat het zo’n zachte textuur heeft, smelt blauwe kaas snel en volledig. Bij dit gerecht wil je niet dat het helemaal smelt omdat het bovenop de biefstuk komt, maar je wilt het koken tot het dik en romig is en nog wat structuur heeft.
Alle blauwe kazen hebben een gedurfde, zoute smaak. Het is de moeite waard om met een paar verschillende soorten te experimenteren om te bepalen welke je voorkeur heeft. Enkele van de meest populaire soorten blauwe kaas zijn Gorgonzola, Roquefort, Cambozola, Castello Danablu en Bleu Stilton.
Vooral Gorgonzola heeft een zeer romige textuur die goed past bij sauzen, en het is niet zo scherp als sommige andere blauwe kazen. Het is te vinden bij de meeste supermarkten. Maar elke soort blauwe kaas zal het doen.

 

Tips:

 

Dijonmosterd is vrij pittig, voeg daarom eerst een klein beetje toe aan de saus en proef dan of er meer bij kan.

Erbij: Ik heb er deze heerlijke Salade met asperges, feta en dille bij geserveerd.
Erg lekker is ook om er gebakken aardappeltjes bij te serveren en een simpele frisse groene salade.

 

 

Recept Steak met blauwe kaas mosterdsaus