Ik heb een heerlijk recept voor varkenshaas voor jullie. Deze varkenshaas met truffelroomsaus is makkelijk te maken en zal het goed doen op een etentje thuis. Maar het is ook heerlijk om gewoon doordeweeks te maken. Het klinkt fancy, maar dat is het niet. Ik heb gewoon een potje truffeltapenade voor de saus gebruikt, eigenlijk is dit geen truffel maar toch noem ik het truffelroomsaus. De saus is gewoon lekker is in een mum van tijd klaar, probeer het eens!

Varkenshaas met truffelroomsaus

 

Varkenshaas

 

Een varkenshaas is een lekker mals stukje vlees. Koop dit het liefst bij de slager, want de varkenshaasjes in de supermarkt zal meestal volgespoten met water, waardoor je geen lekker mals vlees krijgt.
Meestal snijd ik medaillons van varkenshaas, omdat dit lekker snel klaar is en makkelijk te maken, maar deze keer heb ik hem in z’n geheel gebakken en daarna in plakjes gesneden. Als je een flinke varkenshaas hebt (ongeveer 325-350 gram) is dit meer dan genoeg voor twee personen.

 

Varkenshaas bakken

 

Haal de varkenshaas een half uurtje voordat je het gaat bereiden uit de koelkast, zodat het vlees op temperatuur kan komen.
Ik heb het varkenshaasje eerst gebakken in de pan en daarna verder gegaard in de airfryer, maar het kan ook in de oven.
Breng het vlees eerst op smaak met peper en zout, voordat het de pan in gaat. Begin met bakken in zonnebloemolie. Dat kan namelijk hoge temperaturen aan zonder te verbranden.
Bak de varkenshaas dus rondom goed aan in een hete pan totdat het begint te kleuren ongeveer een minuut per kant). Voeg dan een klontje boter toe.
Leg het varkenshaasje dan op een ovenschaal en zet dit in een voorverwarmde oven of airfryer (160°C) en laat het vlees hierin verder garen.

 

Hoe lang?

 

Hoe lang je een varkenshaas moet bakken is afhankelijk van de dikte van het vlees. Ik heb het 8 minuten in de airfryer gedaan, de oven zal ongeveer 10-12 minuten zijn.
Gebruik anders voor de zekerheid een kernthermometer. Wanneer deze een kerntemperatuur van ± 64˚C aangeeft, is de varkenshaas mooi rosé.
Laat de varkenshaas na het bakken zo’n 5 tot 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

 

Tips:

 

Ik heb de varkenshaas geserveerd met gestoomde broccoli en gebakken aardappeltjes.
Het recept voor lekkere gebakken aardappeltjes vind je hier*.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Varkenshaas met truffelroomsaus: