Stroganoff saus is een klassieker welke oorspronkelijk uit de Russische keuken komt. Vandaar de wodka erin! Het is een pittige saus en werd traditioneel geserveerd met ossenhaas, Bœuf Stroganoff zo stond het op de menukaart in het restaurant van mijn ouders. De hele ossenhaas werd dan saignant gegaard en aan tafel moesten wij de ossenhaas in dunne plakken snijden en zelf de Stroganoff saus maken. En als je de wodka dan in de pan deed om te flamberen, stal je de show aan tafel. Dat waren nog eens tijden.
Ook manlief bereidde dat bij ons aan tafel in het restaurant. En met de feestdagen zei hij ineens….ik heb zin in een tournedos met Stroganoff saus en dat gaan we samen maken.
En dat hebben we gedaan. Toch wel lekker hoor zo’n klassieker.

Tournedos

Ik heb tournedos gebruikt in plaats van ossenhaas, maar je kunt ook een lekkere kogelbiefstuk bestellen bij je slagen. Als paddenstoelen kan je kastanjechampignons gebruiken, maar de groenteboer had lekkere kleine beukenzwammetjes liggen en dat leek mij wel lekker in de Stroganoff saus. In plaats van de gewone paprikapoeder, heb ik gerookte paprikapoeder gebruikt voor wat extra pit.
Als je Tournedos met Stroganoff saus wilt maken voor een dinertje, kan je de saus alvast van te voren bereiden en op de avond zelf even opwarmen. Weer wat minder kook stress.

 

Ben je gek op biefstuk, dan heb ik nog een lekker recept voor je. Wat dacht je van Biefstuk met zoete aardappel parten en zwarte knoflookmayonaise?