Een traybake is een supermakkelijk te maken gerecht, je legt alles op een bakplaat of ovenschaal en de oven doet het werk voor jou. Deze traybake met kip, prei en erwten is een recept van de Britse TV chef Nigella Lawson en toen ik dit op TV zag, wist ik dat ik dit ook wilde maken. Ik had het al een paar keer bereid, maar vond de foto’s niet zo mooi, vandaar dat ik het nog niet eerder geplaatst had. En ik vind de foto nog steeds niet mooi, maar het gerecht is geweldig dus nu toch maar geplaatst zodat jullie het ook kunnen maken.

 

Traybake

 

Wat is een traybake? Een traybake is een volledige maaltijd op een ovenplaat of in een ovenschaal bereid in de oven. Het is supermakkelijk om te maken en je kunt eindeloos varieren met verschillende ingrediënten. Je kunt vlees, vis, kip, kaas en groenten samen roosteren in de oven. Voeg daar smaakmakers aan toe zoals specerijen en kruiden. Weinig voorbereiding en de oven doet het werk voor jou. En daarnaast heb je nog weinig afwas, omdat alles op een plaat of schaal bereid wordt.

 

Omdat een traybake een volledige maaltijd moet zijn, voeg je sowieso eiwitten en groenten toe. De eiwitten kunnen vlees, kip, vis of vleesvervangers zijn.
Daarnaast kan je nog aardappelen toevoegen en dan natuurlijk de groenten. Het lekkerst is om verschillende groenten te gebruiken. Gebruik wel groenten die dezelfde bereidingstijd nodig hebben.

 

Gebruik ook olie om de ingrediënten goed te kunnen laten roosteren. Een zonnebloemolie, arachideolie of een milde olijfolie zijn prima hiervoor.
Geef het gerecht smaak mee met specerijen en kruiden. Je kunt alleen peper en zout gebruiken, maar ook lekker is bijvoorbeeld een specerijenmix zoals ras-el-hanout, cajun kruiden of garam masala erdoor. Als kruiden kan je verse (harde) kruiden gebruiken zoals rozemarijn of tijm, of gedroogde kruiden zoals oregano, Italiaanse of Franse kruiden en knoflook.
Garneer het eventueel nog met verse kruiden zoals bieslook, dille, peterselie, basilicum of koriander.

 

Tip:

 

Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

 

Recept Traybake met kip, prei en erwten: