In de Foodybox herfst zaten o.a. Céréal Kokoskoekjes en Bonne Maman Fijn Gezeefde aardbeienjam. Ik wist gelijk dat ik deze twee wilde combineren. En het zijn deze zalige Aardbeienjam icebox cakejes geworden, mini gebakjes met een heerlijke kokos en aardbeiensmaak. Een eenvoudig, no-bake dessert en de perfecte versnapering bij een kopje koffie of thee.

 

Icebox Cake

 

Een icebox cake is een soort taart wat gemaakt wordt van biscuitjes en een romige vulling. Deze vulling wordt meestal van slagroom gemaakt, maar je kunt er ook nog mascarpone, verse roomkaas, ricotta of dikke uitgelekte yoghurt door de slagroom mengen. Deze cake is binnen enkele minuten in elkaar gezet en in de koelkast bewaard tot hij klaar is om te serveren.
Door de cake te laten rusten voordat je hem serveert, veranderen de biscuits of koekjes in zachte, cakeachtige lagen.
Deze aardbeiencakejes zijn licht, niet te zoet en gezinsvriendelijk, iedereen is er dol op! Perfect voor zomerse barbecues, verjaardagsfeestjes, Valentijnsdag of gewoon zomaar.

 

De icebox cake komt uit Amerika en wordt daar in een vierkante of langwerpige schaal of springvorm gemaakt met laagjes Graham crackers en romige vulling.
Ik heb er kleine gebakjes van gemaakt omdat ik ronde koekjes had gekregen. Ertussen heb ik ook nog dunne plakjes verse aardbeien verwerkt en in het roommengsel die lekkere aardbeienjam. Zodra je je slagroom hebt gemaakt, roer je de aardbeienjam erdoor en meng je voorzichtig totdat deze gelijkmatig is opgenomen. Je slagroom moet een heel lichtroze tint hebben, met een lichte aardbeiensmaak.
Dit recept is ideaal als je onverwacht gasten krijgt. Je moet natuurlijk dan wel koekjes, slagroom en jam in huis hebben.

 

Maken

 

Zodra de cakejes in gemaakt zijn, dek je ze af en zet ze ongeveer drie uur in de koelkast.
Ik vond dat de textuur na ongeveer drie uur het lekkerst was. Dit geeft de koekjes de tijd om zacht te worden tot een cakeachtige textuur, maar ze zijn niet zo zacht dat ze papperig worden.
Deze gebakjes kunnen een dag van tevoren worden samengesteld en gekoeld. Houd er rekening mee dat de koekjes zachter worden en hun textuur verliezen naarmate ze langer staan.
Als je dit van tevoren wilt bereiden, raad ik je aan de aardbeien in plakjes te snijden en het roommengsel te maken, en dit vervolgens een nacht apart te bewaren in de koelkast. Ongeveer drie uur vóór het serveren zet je ze in elkaar en zet u deze in de koelkast tot u klaar bent om te serveren.

 

Meer heerlijke zoete recepten zonder bakken:

 

Limoncello gebakjes
Witte chocolade Monchoutaart
Chocolade pindakaas Reese taart
Oreo gezouten karamel en ganache taartje
Stroopwafel mokka cheesecake

 

 

Recept Aardbeienjam icebox cakejes: