Ik doe weer eens mee aan de swiepswapswoep die de leuke foodblogger Mandy van Mandyandmore.nl organiseert. Tegenwoordig kan je ook aangeven wat voor soort recept je zoekt, ik heb bakken en bourgondisch aangegeven. Zo werd ik aan Lianne van De Zoetekauw gekoppeld. Lianne houdt enorm van bakken en van chocolade en koekjes. Je kunt daarom heel veel heerlijke zoete gerechten vinden op haar site. Ik heb gekozen voor haar witte chocolade monchoutaart met kersen. Weliswaar geen bakrecept, maar wel een heerlijke taart.

 

Witte chocolade monchoutaart

 

Omdat mijn man jarig was en gek is op witte chocolade, heb ik deze zalige taart gemaakt voor zijn verjaardag. Natuurlijk heb ik er weer mijn eigen twist aangegeven en heb ik de taart gedecoreerd met verse frambozen. Het is een ultiem verwentaartje voor hubbie geworden. Een no bake taart die niet moeilijk is om te maken.

 

Monchou

 

Monchou is een zachte, frisse, verse 70+ roomkaas bereid van magere melk en room. Je kunt het gebruiken in warme en koude gerechten, zoals je verse roomkaas zou gebruiken. De monchou is vooral bekend van de monchoutaart.
Je vindt het bij de meeste supermarkten, het zijn kleine 100 grams pakjes met een zilveren wikkel.

 

Je kunt monchou eventueel vervangen door verse roomkaas of een dikke Griekse yoghurt, die zijn alleen niet zo stevig als de monchou.
Ik heb een beetje gesmokkeld en heb de helft monchou en de helft roomkaas gebruikt in deze taart. Monchou is namelijk een stuk vetter (31 gram vet) ten opzichte van verse roomkaas (16 gram vet). En daarnaast is de verse roomkaas een stuk goedkoper.
Maar ja, aan de andere kant blijft dit taartje natuurlijk nog wel een caloriebom. Maar wel een lekkere, die de zonde waard is.

 

Au-bain-marie*

 

De chocolade smelt je au-bain-marie. Dit is een veilige manier om chocolade te laten smelten. Je doet de chocolade in een glazen kom en zet dit op een pannetje waarin een klein beetje kokend water zit. De kom mag het water niet raken! Dit zet je op laag vuur en laat je op deze manier de chocolade langzaam smelten.

 

Tips:

 

Je kunt bastognekoeken of gewone biscuits gebruiken voor de bodem, maar ik heb Nizza kokoskoekjes gebruikt omdat ik die zo lekker vind.

Als toppings kan je ook ander vers fruit, eetbare bloemen en/of gevriesdroogd fruit gebruiken.

Extra nodig: ronde bakvorm van 22 centimeter en bakpapier

 

 

Recept Witte chocolade monchoutaart: