Ik ben dol op andijviestamppot en kwam tot de ontdekking dat ik hiervan maar twee recepten heb staan op de site. Vandaag heb ik een heerlijke andijviestamppot met Spaanse gehaktballetjes gemaakt, een Hollandse stamppot met een Spaanse twist. En die is echt superlekker geworden, daarom hier het recept voor jullie.

 

Stamppot

 

Wij Hollanders stampen wat af als het kouder wordt. Stamppot is toch wel een oer-Hollands gerecht. Ik ben er gek op. En die oer-Hollandse andijviestamppot heb ik nu een Spaanse twist gegeven door er Spaanse gehaktballetjes oftewel Albóndigas bij te serveren. Een lekkere en bijzondere manier om de stamppot op te pimpen.

 

Waar je vroeger de geijkte stamppotten had, maken we nu van bijna alle soorten groenten en aardappelen een stamppotje. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze bijzondere Stamppot knolselderij met paddenstoelen, Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille, Boerenkoolstamppot met zoete aardappelen, Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto, of Stamppot van kool en prei met salsa verde? Klinkt goed toch? Er staan nog veel meer stamppotrecepten op de site, zoek ze maar eens op.

Andijviestamppot met Spaanse gehaktballetjes

 

Andijvie

 

Natuurlijk kan je tegenwoordig voorgesneden andijvie kopen in de supermarkten, maar ik koop het liefst stronken andijvie en snijd dit zelf. Maar ik snap dat gemak de mens dient en dat je voor de voorgesneden groenten gaat, maar de verse bevat toch meer vitaminen en is een stuk goedkoper.
Andijvie heeft een klein bittertje net zoals de witlof. Deze twee zijn dan ook verwant aan elkaar. Deze groente kan je op verschillende manieren bereiden, koken, roerbakken, in een stamppot of in een salade.
Vroeger aten wij andijvie met een sausje, misschien moet ik dat ook nog maar eens proberen.

 

Spaanse gehaktballetjes*

 

Dit zijn gemakkelijk te maken, heerlijk geruststellende en lekkere gehaktballetjes in tomatensaus. Je kunt ze als tapas serveren maar als hoofdgerecht met rijst of pasta zijn ze ook heel erg lekker. Of serveer de balletjes op een broodje. Gehaktballetjes in tomatensaus zijn altijd lekker en deze Albóndigas zijn heel bijzonder.
En bij deze stamppot zijn ze ook niet te versmaden, het is weer eens wat anders dan een rookworst.
Mocht je liever een vegetarische stamppot eten, koop dan vegetarische balletjes en maak dan deze lekkere saus erbij.
Het recept voor de Spaanse gehaktballetjes, vind je hier.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Andijviestamppot met Spaanse gehaktballetjes: