Dit zijn gemakkelijk te maken, heerlijk geruststellende en heerlijke Spaanse gehaktballetjes Albóndigas in tomatensaus. Serveer als tapas of als hoofdgerecht met rijst, pasta of lekker brood erbij. Gehaktballetjes in tomatensaus zijn altijd lekker en deze Albóndigas zijn heel bijzonder. Waarom vind ik dit Spaanse gehaktbalrecept lekkerder dan de andere?
Nou, ik denk dat het door het gebruik van de specerijen in de zelfgemaakte tomatensaus.

 

Tapas

 

Albóndigas, oftewel Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus, worden in Spanje vaak gezien als tapas. Tapas zijn kleine hapjes die typisch zijn voor de Spaanse keuken. Ze worden meestal geserveerd met een drankje en soms zijn ze zelfs gratis. Tapas kunnen niet als aperitief worden beschouwd. Meestal, als je begint met het eten van tapas, heb je voorlopig geen honger meer.
In Spanje kun je als het ware uit eten gaan voor tapas. Dat betekent dat je van bar naar bar gaat (tapasbar), iets drink en de ene soort tapa eet en dan doorgaat naar de volgende bar.

Spaanse gehaktballetjes Albóndigas

 

Soorten tapas

 

Een tapa (enkelvoud van tapas) is geen speciaal soort gerecht. Het kan bijna alles zijn – zelfs paella – zolang de portie maar klein is.
Enkele van de bekendste tapas zijn de Spaanse tortilla, een omelet met aardappelen. En natuurlijk de meest simpele tapas: ham, kaas of chorizo op dungesneden brood.
Dan kan je ook aardappelen in pikante saus nemen de patatas bravas. Gefrituurde calamares zijn ook erg populair. En wat dacht je dan van de beroemde knoflooksaus aioli.
Ze zijn allemaal heel gemakkelijk te maken voor de thuiskok, mits je de juiste ingrediënten vindt. In deze blog vind je nog veel meer lekkere tapas.

 

Tips:

 

Je kunt in plaats van lamsgehakt ook een mengsel van runder- en varkensgehakt nemen.

De gerookte paprika die ik gebruik is zoet (dulce) maar als je van pittig houdt dan kan je de picante gebruiken.

Je kunt ze serveren als tapas in een schaaltje met wat knapperig vers brood ernaast.

Of je kunt ze als hoofdgerecht eten met rijst of pasta serveren.

 

Ben jij ook zo dol op gehaktballetjes? Dan heb ik nog veel meer heerlijke recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:

Gehaktballetjes met mozzarella en zongedroogde tomaatjes
Piri piri gehaktballetjes met broccolirijst
Pittige gehaktballetjes
Pesto gehaktballetjes
Gehaktballetjes in zoetzuur
Aziatische vegetarische gehaktballetjes
Zweedse gehaktballetjes
Gehaktballetjes in Maleisische currysaus met pilafrijst

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Spaanse gehaktballetjes Albóndigas: