Bavette ook wel genoemd Flank Steak, Flanchet, Vanglap, Vinkenlap of Halve maan steak is een steak afkomstig van de vang (flank) van de koe. Dit komt uit de buikspier van een rund en is dus ‘werkvlees’. Daarom is het een grof en stevig stuk vlees met een stevige bite maar wel erg smakelijk. Misschien ken jij deze steak nog niet, ik zou zeggen ga dan snel dit recept voor bavette met groene kruiden tahinsaus bereiden om er achter te komen wat voor lekker stukje vlees het is.

 

Bavette

 

Bavette was vrij onbekend (vergeten) in ons land, maar wint nu aan populariteit. Het is een magere steak met een grove draad. Mits goed gegrild of gebakken en op de draad gesneden, is het een supermalse steak. Bavette wordt vaak gebruikt om er tartaar of poulet van te maken, maar als steak is het niet te versmaden. Ik bestel de bavette altijd bij Beef&Steak, zij hebben diverse soorten bavette steaks waar je uit kunt kiezen. De kwaliteit is altijd top.

 

Het bakken of grillen van deze steak vraagt wat aandacht, je moet het namelijk in een loeihete (grill)pan kort bakken. Natuurlijk kan de steak ook op de barbecue gegrild worden (op 190˚C), dan heb je binnen 10-12 minuten een top steak. Laat het dan een minuut of 10 rusten voordat je het op de draad in dunne plakken snijdt voor een supermals resultaat. Je moet wel van rood vlees houden, dit vlees kan je echt niet doorbakken, dan wordt het taai en is het niet meer lekker.
Het vlees heeft wel een ‘bite’ en daardoor heel veel smaak. En daarom heeft het vlees weinig nodig, een beetje peper en zout is al voldoende.

Het is een ideale steak om aan een stuk voor meerdere personen te bakken en dan aan tafel te snijden.

 

Omdat wij zo gek zijn op bavette kan je diverse recepten hiervoor vinden op de site. Zoek op sleutelwoord: bavette en je kunt ze allemaal vinden.

 

Lees ook mijn blog diverse soorten steaks over nog meer soorten biefstuk.

 

 

Recept Bavette met groene kruiden tahinsaus: