WWij zijn gek op een biefstukje op z’n tijd en daarbij serveer ik dan graag een sausje. De ene keer is het een paddenstoelensaus, de andere keer een rode wijnsaus en vandaag is het een pepersaus. De biefstuk met zelfgemaakte pepersaus is helemaal niet moeilijk te maken. De kant-en-klare sauzen uit de winkel kunnen niet tippen aan deze romige saus met lekker veel pepers erin. Maak jij de volgende keer deze saus ook lekker zelf?

Pepersaus

 

Je kunt pepersaus maken van groene pepers of van zwarte pepers. Groene pepers zijn te koop in een potje bij de supermarkt. Deze knapperige bolletjes spatten zo lekker in je mond uiteen als je erop bijt. Lekker pittig, maar ook weer niet te.
Groene peperbolletjes zijn onrijp geplukte peperbessen welke op azijn of zout water geconserveerd worden.
De zwarte peperbolletjes zijn onrijp geoogste pepertjes die door het drogen donkerbruin tot zwart worden. Je kunt ook zwarte pepers in de saus verwerken, plet ze dan eerst wat fijner in een vijzel.
Deze pepersaus is lekker bij een steak, varkensvlees of zelfs door een pasta.

 

Entrecote

 

Een entrecote oftewel striploin is een rundersteak voor de echte liefhebber.
De entrecote komt uit de dunne lende, een lange eenvormige spier met een randje vet en een beetje vetmarmering. Door de vorm van de lende kunnen er mooie gelijke steaks uit gesneden worden.
Dat vetrandje is belangrijk omdat het meer smaak geeft met het bakken. Meebakken dus en voor de liefhebbers…..ook opeten. Mals vlees, wel iets steviger dan de ossenhaas maar met een lekkere smaak en een fijne structuur.

 

Wij vinden een steak rare/medium rare gebakken het lekkerst.
Voor het bakken van een perfecte entrecote is het belangrijk dat je het vlees minimaal een uur voor het bakken uit de koelkast haalt om op kamertemperatuur te kunnen komen.
Haal de steak uit de verpakking, dep het droog en leg hem op een bord, eventueel afgedekt met huishoudfolie.
Bestrooi het met zout vlak voordat het vlees in een sissend hete pan gaat.
Het lekkerst is om de entrecote eerst op de zijkant van het vetrandje aan te bakken, zodat dit gaar en krokant wordt.

 

Tips:

 

Het is lekker om de pepersaus met de aanbaksels – die na het bakken van de entrecote in de pan achterblijven – te maken. Dan krijgt de saus nog meer smaak.
Je kunt voor extra smaak ook nog wat cognac toevoegen in de saus en dit laten meekoken met de bouillon.

In mijn blog Verschillende soorten biefstuk lees je alles of allerlei soorten steaks en biefstukken.

 

 

Recept Biefstuk met zelfgemaakte pepersaus: