Deze lekkere bloemkool en quinoa salade is gemaakt van biologische bloemkool van BioBrass uit Zeewolde en quinoa van Quinoa Holland uit Dronten. Heerlijke lokale producten uit onze mooie Flevopolder. Het is een simpele vegetarische en zelfs vegan salade maar eentje met heel veel smaak. Lekkere gebakken bloemkoolroosjes met kerrie, de fluffy quinoa erbij en daarnaast nog een te gekke romige dressing gemaakt van tahin.
Serveer het warm, lauwwarm of koud als lunch, bijgerecht of als avondmaaltijd.

 

Bloemkool

 

Bloemkool werd vroeger heel lang gekookt en met een maïzena sausje geserveerd. Die tijden zijn voorbij. Bloemkool is DE groente van vandaag en die wordt niet meer snotgaar gekookt. Bakken of roosteren geeft deze groente zoveel meer smaak. Ook wordt het veel gebruikt als bloemkoolrijst, een mooi alternatief voor de gewone rijst.
En wat dacht je dan van die leuke gekleurde bloemkolen, paars, oranje of groen. Dat ziet er toch geweldig uit op je bord. Omdat deze kleuren verdwijnen als je de bloemkool kookt, kan je ze het beste rauw verwerken zoals in deze Mexicaanse paarse bloemkoolrijst salade.
Niet alleen mooi om te zien, maar deze groente zit ook nog eens bomvol met vitamines.

 

Quinoa

 

Quinoa zijn de zaadjes van de plant quinoa. Het zijn hele kleine korreltjes die een beetje op couscous lijken. De zaadjes kunnen rood, zwart of wit zijn. Het wordt gegeten als bijgerecht zoals rijst, couscous of bulgur. Quinoa is een bron van eiwitten, foliumzuur, magnesium en vezels daarom is het zo’n populair product geworden. Daarnaast is het glutenvrij.
Maar quinoa is niet echt duurzaam te noemen omdat het uit Zuid-Amerika komt. En nu komt het goede nieuws…quinoa wordt tegenwoordig in onze eigen Flevopolder geteeld. Deze quinoa komt van Quinoa Holland, hoe mooi is dat.

 

Tips:

 

Als je niet van koriander houdt, vervang dit dan door peterselie, bieslook of lente-ui.

Kook je de quinoa in een (groente)bouillon, dan krijgt het meer smaak.

 

 

Recept Bloemkool en quinoa salade: