Mijn broer die meer dan 30 jaar chef op Ibiza geweest is, deelt dagelijks zijn recepten die hij op dat moment thuis maakt, op de familie-app. Gisteren maakte hij een citroencake en die zag er verdomd lekker uit. Gelijk hem maar om het recept gevraagd, daar is hij altijd karig mee en je krijgt heel summier de ingrediënten en de bereidingswijze door, maar toch heb ik hem het recept ontfutseld. Het is deze zalige citroencake met citroenglazuur geworden. Hij noemt het lemon drizzle cake, maar ik heb de cake niet overgoten met een citroensiroop, dus noem ik het geen drizzle cake.

 

Citroencake

 

De klassieke lemon drizzle cake is een echte Engelse cake, welke geserveerd wordt bij de afternoon tea. Een zalige cake met een échte citroensmaak. Super fris met een zuurtje waar de citroenliefhebbers van houden. En ik ben zo’n citroenliefhebber, dus moest ik deze cake proberen. Althans zonder de drizzle dan, maar met een heerlijke zurige citroenglazuur.
Door de citroenrasp (zeste) in de cake, krijgt de cake zijn typische citroensmaak.
Je gebruikt twee citroenen voor deze cake, de rasp gebruik je in de cake zelf en het sap van de citroenen gaan in het glazuur. Ik had het glazuur iets te dik gemaakt denk ik, waardoor het niet mooi van de cake afdruppelde. Goede reden om deze heerlijke cake nog eens te maken.

 

Cakevorm

 

Mijn broer had een bakvorm van 28 x 18 centimeter gebruikt. Deze worden vaak gebruikt voor de lemon drizzle cake. Maar je kunt natuurlijk ook een niet te grote cakeblik of een ronde bakvorm van 18 centimeter gebruiken. Ik heb de cake in een savarin vorm gebakken.

 

Had deze al heel lang geleden gekocht, maar weinig gebruikt. Het lijkt net een krans, vind je niet? Altijd leuk om een cake in deze vorm te serveren, vooral op feestdagen.
Deze bakvorm is in principe nonstick, maar voor de zekerheid heb ik hem goed ingevet en daarna nog met poedersuiker bestrooid. Om de cake goed uit de vorm te kunnen storten, laat je deze eerst 10-15 minuten afkoelen.

 

Suikervervangers

 

Via een collega foodblogger had ik natuurlijke suikervervangers van Sukrin gewonnen. En die wilde ik natuurlijk gelijk uitproberen, vandaar dat ik ben gaan bakken. Naast de ‘gewone’ suikervervanger zat er ook een icing bij, die heb ik gebruikt voor de topping.
De suikervervangers kan je 1:1 gebruiken, dus 100 gram kristalsuiker is 100 gram Sukrin.
Het is op deze manier een heerlijke suikervrije cake geworden.

 

Tips:

 

De cake kan je ongeveer 2-3 dagen bewaren.

Ook zo gek op citroen? Dan moet je deze craquelé citroen boterkoeken ook eens maken.

Extra nodig: cakevorm, satéprikker, bakspray en rasp

 

 

Recept Citroencake met citroenglazuur: