Ik ben niet zo’n koekenbakker, maar af en toe waag ik mij er toch aan. Ik heb nu een heerlijk recept voor deze mooie craquelé citroen boterkoeken voor jullie. Ze zijn wat groot uitgevallen,
maar dat vinden we helemaal niet erg toch? De koeken zijn lekker knapperig aan de buitenkant en nog een beetje zacht van binnen…..dit wil je proeven!

 

Craquelé koeken

 

De craquelé of ook wel crinkle genoemd, ontstaat door de balletjes deeg door poedersuiker te rollen voordat je ze gaat bakken. Ik heb ook al eens deze te lekkere Craquelé chocolade fudge koekjes gebakken en nu deze met citroensmaak. De koekjes zijn niet moeilijk om te maken, je schept het deeg met een ijsschep uit de kom, vormt er een bal van en rolt dit door poedersuiker. Omdat de koekjes uitzetten tijdens het bakken, krijg je een craquelé koek.

 

Bakken maar

 

Gebruik wel echte roomboter voor een lekkere botersmaak. En door de boter en de verse roomkaas, smelten de koekjes in jouw mond. Bak ze daarom niet te lang, dan worden ze droog
vanbinnen. Je wilt een lekkere smeuïge binnenkant, daarom bak je ze tot ze net gaar zijn.

Het is wel belangrijk dat nadat je het deeg gemaakt hebt, dit minimaal een uur in de koelkast laat opstijven. Als je dit niet doet, dan lopen ze helemaal uit en krijg je een platte pannenkoek.
Mix het deeg ook niet te veel als je het bakmeel hebt toegevoegd. Als je de mixer gebruikt, zet deze dan op een lage stand en mix de bloem er snel door.

De koeken blijven een paar dagen goed als ze in een koektrommel bewaard worden. Maar ik kan je verklappen dat ze bij ons erg snel op waren. Als je ze een week wilt bewaren, pak ze dan
goed in en bewaar ze in de koelkast. Je kunt ze ook invriezen.

 

Tips:

 

De koeken of koekjes zullen iets uitlopen tijdens het bakken, laat daarom wat ruimte ertussen.
Van dit beslag heb ik 12 grote koeken gemaakt. Je kunt ook 24 kleine koekjes maken, bak deze dan in ongeveer 10 minuten in de oven.

 

 

Recept Craquelé citroen boterkoeken: